anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci am o casa la tara pe care vreau sa o vand. Apare un cumparator si incheiem la notariat o promisiune de vanzare-cumparare iar el imi achita suma intergral. Promisiunea era pe un an insa el nu apare sa facem actele. Cine este proprietarul acelei case acum, eu sau el?

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Oficial, tot tu eşti proprietarul LEGAL al imobilului până la momentul întocmirii Contractului de v-c. autentic ( la notar )!

Dar, promitentul-cumpărător poate să-ţi solicite întocmirea Contractului notarial chiar dacă NU şi-a îndeplinit obligaţia de a face acest lucru în termenul de 1 an ( precizat în Ante-Contract ) sau poate solicita Instanţei de judecată ( în cazul în care tu refuzi ) acest lucru în termen de 6 luni de la expirarea termenului!

N-am înţeles dacă, până la urmă, tu mai vrei să vinzi casa ( sau nu )...
Apoi, depinde şi ce precizări mai conţine Ante-Contract-ul de v-c. ( gen penalităţi în caz de nerespectare a termenului, pierderea unei sume-avans/arvună...


Vezi alte detalii la linkul :
http://legestart.ro/......cumparare/

http://www.imobiliare.ro/......ctului_db/

http://legeaz.net/dictionar-juridic/arvuna


Toate cele bune.

| fg0503 a răspuns (pentru bursuc001):

Penalitatile au fost ca eu sa pierd dublul sumei daca vand altcuiva iar el suma platita daca nu face actele. Aceasta a fost acum 10 ani. Problema este ca acea familie de romi nu si-a platit niciodata impozitul... Eu am fost sau sunt proprietarul acelei case de la tara si nu am vrut sa o vand insa m-am luat dupa o mama nebuna, asa cum sunt tot mai multi batrani! As vrea sa mai vad odata acel loc care imi dadea atata putere si atata siguranta, in care mi-am petrecut toate vacantele, dar nici acum nu pot suporta ideea ca acolo locuiesc acei oameni. Din acest motiv de 10 ani nu mai reusesc sa adorm inainte de ora 3 sau 4 noaptea. Din acest motiv nu am copii, pentru ca nu vreau ca sa creasca numai la bloc. Of, Doamne, incurcate mai sunt caile tale.

| bursuc001 a răspuns (pentru fg0503):

Deoarece tu eşti proprietarul OFICIAL ( în acte ), tu datorezi plata impozitului ( până la întocmirea Contractului AUTENTIC de v-c. )!

De asemenea, având în vedere că promitentul-cumpărător NU şi-a respectat obligaţia de a întocmi un Contract de v-c. la data menţionată în Ante-Contract, el PIERDE întreaga sumă achitată ( iniţial ) DOAR dacă aşa a fost precizat în Ante-Contract!
În caz contrar, el pierde doar contravaloarea arvunei ( dacă a fost precizată în Ante-Contract ).

Dacă nici arvuna NU a fost menţionată în Ante-Contract, atunci trebuie să te adresezi Instanţei de judecată cu o Cerere/Acţiune prin care să soliciţi evaluarea daunelor suferite de tine prin nerespectarea prevederilor din Ante-Contract şi plata acestora, dar va trebui să returnezi o parte din suma iniţială...

Oricum, tu poţi VINDE ( când doreşti ) respectivul imobil către o terţă persoană sau, dacă doreşti păstrarea acestuia, poţi solicita EVACUAREA respectivilor!
Promitentul-cumpărător NU mai poate solicita în Instanţă încheierea Contractului deoarece s-a PRESCRIS dreptul de a face o astfel de cerere.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pana la incheierea contractului de vanzare-cumparare tu esti proprietarul legal al acelei case. In CF s-a mentionat promisiunea dar proprietar ai ramas tot tu si trebuie intabulat dreptul de proprietate al cumparatorului.

| express11 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Esti mai in tema.cred ca el se gandeste sa nu mai dea banii, inapoi, sau sa vanda casa cu acest precontract cred ca-i spune.ar fi legal? intreb asa, de curiozitate.multumesc!

| Ioandelasal a răspuns (pentru express11):

Problema lui este mai complicata, citeste mai jos. Cei carora le-a facut promisiunea s-au mutat de atunci in casa si asta s-a intamplat acum 10 ani. Nu stiu daca ar putea dovedi ca nu s-au prezentat la notar pentru perfectarea contractului, acestia ar putea spune ca el nu s-a prezentat. In orice caz, daca nu perfecteaza actele, problema se poate rezolva doar in justitie si ma indoiesc ca ar obtine o hotarare favorabila, avand in vedere ca a primit intregul pret. Si acum ar trebui sa restituie o suma mai mare decat pretul primit, respectiv cel putin pretul corectat cu coeficientul de inflatie.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca in contract era prevazuta anularea inregistrarii la un an ramai cu casa.

| darrio2007 a răspuns:

Tot tu.El a avut de pierdut.Tu ai si banii dar si casa.Mergi la notar si informeaza-te mai bine.

| express11 a răspuns:

Daca ti-a platit-o el este propietar.are chitanta pe care ati facut-o.problema nu sunt actele,problema este ca ti-a platit-o integraaaaal,adica cu banii jos. daca iti dadea un avans, si se stipula in contract, ca va pierde avansul daca nu o cumpara, da, opreai avansul.si actul pe care il ai este redactat, promisiune? caci nu am auzit.acela inlocuieste actul de vanzare cumparare, pana cand faceti actele, ti-am mai spus, el ti-a achitat suma integral.

| ElenaSA a răspuns:

Tot tu esti, daca nu ati finalizat actele.

| fg0503 a răspuns:

Problema este ca nu si-a platit niciodata impozitul pe acea casa...

| fg0503 a răspuns:

Nu era vorba de bani, 6000 lei ii pierd intr-un an la pariuri, ci de valoarea sentimentala. Probabil ca sunt multe cazuri ca al meu si cu timpul poate ca ma voi obisnui cu ideea... Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, daca as putea v-as premia pe toti!