| Idontcare69 a întrebat:

Ce parere aveti despre cum definește DEX-ul notiunea de "Dumnezeu"? Doar niște pareri, sunt curioasă.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Acolo scrie foarte clar "În religiile monoteiste", adică după cele 3 religii avrammaice, deci și după biblie. Referința după religiile lumii este la punctul 2.

4 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Da,prezintă noțiunea de Dumnezeu din punct de vedere al religiilor lumii, nu din punct de vedere al Bibliei

| anonim_4396 a răspuns (pentru danay72):

Acolo scrie foarte clar "În religiile monoteiste", adică după cele 3 religii avrammaice, deci și după biblie. Referința după religiile lumii este la punctul 2.

| RAY a răspuns:

DUMNEZÉU, (2) dumnezei, s. m. 1. N. pr. (În religiile monoteiste) Ființă supremă personală, cauză transcendentă primordială, principiu fundamental al existenței și ordinii universale, creator și judecător al lumii, binele absolut și principiu al mântuirii care acționează în istorie. ♦ (În religia creștină) Dumnezeu (1) care este unic, dar în același timp întreit în: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. ◊ Loc. adj. Bătut de Dumnezeu = năpăstuit, nenorocit. ◊ Expr. Încotro (sau unde, cum) te-a îndrepta Dumnezeu = la voia întâmplării, oriunde. (Va fi) cum va da (sau va vrea) Dumnezeu = (va fi) cum s-o întâmpla, la întâmplare, potrivit destinului. Cum dă Dumnezeu = cum se întâmplă; p. ext. prost, rău. A porni (sau a merge etc.) cu Dumnezeu = a porni (sau a merge etc.) în pace, cu bine, sănătos. Cu Dumnezeu înainte! = noroc! succes! (la drum, într-o acțiune întreprinsă etc.). A nu avea (sau a fi fără) niciun Dumnezeu = a nu crede în nimic; a nu avea (sau a fi fără) niciun sens, nicio valoare, niciun gust. A lăsa (pe cineva) în plata (sau în știrea) lui Dumnezeu = a lăsa (pe cineva) în pace sau la voia întâmplării. A (se) ruga (ca) de toți Dumnezeii = a se ruga cu insistență; a implora. Parcă (sau i se pare că) a apucat (sau a prins) pe Dumnezeu de (un) picior, se spune despre cineva care are un mare și neașteptat noroc. (Purtând accentul în frază) Dumnezeu știe! = nu se știe! Dumnezeule! exclamație de spaimă, durere, deznădejde, entuziasm, mirare. Pentru (numele lui) Dumnezeu! exclamație de implorare, deznădejde sau dezaprobare. Ce Dumnezeu! exclamație de necaz, de nemulțumire. Să dea Dumnezeu! = (formulă de urare) să se împlinească ceea ce doresc (sau dorești etc.)! 2. Divinitate, zeu. – Lat. dom(i)ne deus.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Cred ca defineste dumnezeul din crestinism, adica dumnezeu din hinduism nu e asa sau cel mulsulman ma refer la tatal si fiul, ar fi mai multe de scris, fiecare defineste diferit notiunea de dumnezeu parerea mea

Răspuns utilizator avertizat