| Bogdandfqj a întrebat:

Bună. De curând m-am mutat într-un apartament la etajul 4 din 4 dintr-un bloc neizolat termic care are doar 2 apartamente pe etaj, practic pe 3 laturi ale apartamentului am contact direct cu exteriorul, iar pe o singură latură este uscatoria și casa scării. Menționez că blocul este cu pod înalt cu acoperiș din țiglă, iar vecinul de sub mine nu locuiește în apartament. Iarna este foarte greu să incalzesc apartamentul(63 metri pătrați). Întrebarea mea este... Merită să izolez exterior apartamentul meu și să izolez podul de deasupra apartamentului? (vecinii nu doresc izolarea termică). Credeți că s-ar simți o diferență majoră? Vă mulțumesc pentru timpul acordat.

24 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Cu siguranță se va simți o diferență majoră, atat la pereti cat mai ales la tavan. Eu as incepe cu podul, pe care as pune mai multe straturi de vata de sticla, mai ales daca nu este folosit.
Izolarea petetilor exteriori ar fi si ea indicata, dar fiind la etajul 4 este mai complicata. Nu se pune problema de autorizatii sau condens (lucrarile de izolare sunt exceptate de la autorizare iar condensul apare tocmai la peretii neizolati), ci pur di simplu de inaltime. Probabil ar fi mai ok sa izolezi doar pe interior, cu rigips si vata.

Bula
| Bula a răspuns:

Ar fi aproape imposibil (dar cel putin foarte costisitor) sa-ti izolezi doar tu apartamentul de la etajul 4.
Schelele necesare + restul lucrarii costa mai mult decat pierderea de caldura economisita (mii de euro).

Problemele de izolare termica sunt, de regula, la imbinarile placilor de beton din pereti (la colturi si nu numai), la geamuri etc.
Daca doresti rezolvarea corecta a termoizolarii, atunci apeleaza la un constructor care are aparatura de termoviziune (specialistii care fac atestarea termica, necesara la vanzarea /cumpararea locuintelor), ei pot face fotografierea termica a locuintei si poti vedea EXACT unde trebuie intervenit, eficace.

| LittlePoppy a răspuns (pentru Bula):

Ai facut tu un calcul savant si ai ajuns la concluzia asta. Gresita!
Nu mai zapaciti oamenii cu presupuneri. Esti tu vechi pe site, dar nu ai tot atata minte.

| Bula a răspuns (pentru LittlePoppy):

Ai facut un calcul, cat te costa inchirierea + transportul + montarea + demontarea unei schele de 4+1 nivele, minim 4 picioare, pentru 2 saptamani?
Cauta pe Google si vei afla!
Dupa aceea schimba-ti numele la Dorel Atotpriceputul! tongue

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Sa-i spuna cineva Jassminei sa nu mai vorbeasca prostii! Pe mine m-a blocat. Merita sa-ti izolezi. Eu stau la etajul unu, peste casa scarii si uscatorie si deasupra mea nu sta nimeni pana la etajul IV. Am luat masura de a-mi izola apartamentul, pe partile exterioare dar si pe casa scarii (tavanul) si uscatorie. Diferenta se vede. Pentru asta am mers la primarie si am facut o cerere. Au venit de la Urbanism si mi-au pus o singura conditie: sa fac exteriorul in acelasi fel cum l-am gasit. Asta am si facut. Cred ca diferenta este de 2-3 grade! Oricum, in perioada cand pretul la gaz era constant, atunci cand nu aveam izolare am platit si 360 lei la incalzire cu centrala proprie. Anul urmator nu am trecut de 250 lei.

| cristi202 a răspuns (pentru Salontanul):

Tehnic vorbind, atit si se specifica, la izolare, creste temperatura cu 2-3 grade. Cine nu stie ar zice ca e putin, dar daca faci calculul de consum, iti dai seama ca fiecare grad aduce costuri suplimentare serioase, de aceea e indicata izolarea termica.

| Salontanul a răspuns (pentru cristi202):

Corect!

| Violleta2022 a răspuns:

Nu este permisa izolarea exterioara a cladirii, fiindca modifica fatada cladiri, dar orice faci tu la interior, este problema ta.
In ce priveste izolarea podului, daca vecinii nu sunt de acord, nu-t ramane decat sa o faci singur.

| LittlePoppy a răspuns (pentru Violleta2022):

Cine nu permite?
Din contra, e recomandata! Mai ales ca e vorba de un simplu blc de locuinte, nu de un monument de arhitectura!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ai de gand sa locuiesti acolo pe termen lung are sens sa il izolezi. Diferenta e vizibila

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Fiind la etajul 4, în pod și pe interior. Merită 100%.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Da, cu siguranta merita. Am izolat un apartament de la parter, cu polistiren de 10cm pe exterior, iar diferenta este foarte mare.

Răspuns utilizator avertizat
| UserRo10 a răspuns:

Nu vei putea izola pe exterior si izolatul pe interior aduce problema mare cu condensul. Poti izola tavanul prin pod cu vata bazaltica cu folie pe ea. Ai foarte mare pierdere de caldura chiar daca ai tamplarie de termopan

| darrio2007 a răspuns (pentru UserRo10):

De unde stii ca izolatul la interior creeaza condens? Unde ai intalnit asa ceva e clar ca izolarea nu s-a facut cum trebuie.

| UserRo10 a răspuns (pentru darrio2007):

Sunt inginer in instalatii si printre altele fac si calcul pierdere energie pentru incalziri. Se fac 2 calcule ce dau rezultate complet diferite. Cu izolatie la interior peretele este complet rece deoarece are conductibilitate termica mai mare. Izolatia fiind la exterior intre layerele din perete diferenta de temperatura nu este asa mare

| darrio2007 a răspuns (pentru UserRo10):

Eu lucrez in finisaje interioare si am peretii placati, pe interior, cei cu geamul, cu expandat de 2 cm. La bucatarie aveam mereu mucegai pe peretele cu geamul. Acum nu mai am. Et 1.

| cristi202 a răspuns (pentru UserRo10):

Am izolat camera unde stateam cindva, camera de casa veche predispusa la condens, cu polistiren de 2, 5 pe interior. Nu au fost probleme. Nu m-a interesat daca peretele ramane rece sau se incalzeste. Dar ce m-a frapat a fost cand am pus ultimele placi pe peretele exterior. In camera se simtea deja bine, dar pe portiunea unde era inca liber, simteam cum "trage" rece, se simtea cum intra frigul pe acolo, si asa am realizat cit de mult facea izolatia, chiar si de 2, 5, si pe interior.
Poti sa o iei altfel: cu izolatie pe exterior, incalzesti si peretele, deci ar fi consum mai mare, cu izolatie pe interior, peretele ramane rece, dar incalzesti doar camera, caci izolatia nu lasa caldura sa se piarda sa ajunga la perete. E cam ca la baloanele ce se ridica cu aer cald. Aerul cald ramane in cadrul balonului. La izolatia interna, aerul cald ramane in cadrul izolatiei. Fara a mai incalzi peretii.

| cristi202 a răspuns (pentru darrio2007):

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara, nu? happy Una e uneori in teorie, alta in practica.

| darrio2007 a răspuns (pentru cristi202):

Pe mine practica nu ma omoara, daca asta ai vrut sa spui.

| cristi202 a răspuns (pentru darrio2007):

Nu aia am vrut sa spun. Am spus-o in contextul in care i-ai raspuns lui UserRo10, care venea cu teoria, zicind ca a facut el calculele. Una e in teorie, alta in practica, nu?
Sunt intrutotul de acord cu tine, vezi raspunsul meu.

| darrio2007 a răspuns (pentru cristi202):

Ok, nici o problemă. O seara placuta!

| LittlePoppy a răspuns:

Da, merita. Se va simti diferenta.
Eventual izolezi si peretele din uscatorie care e ca si afara.
Sunt unii "specialisti" pe aici. Copii.
Cat despre controversa cu izolarea pe interior, eu stiu de la cineva din domeniu ca nu este recomandata. Da, din lipsa "respiratiei" peretelui poate face condens. Chiar daca te costa schelele, izolatia pe exterior e cea mai buna.

| AlanBasketball21 a răspuns:

Stai in chirie sau l-ai cumparat tu? Daca stai in chirie iti recomand sa vorbesti cu proprietarul, daca nu, atunci sincer nu stiu.