| batranulintelept77 a întrebat:

Ce părere aveți despre cerșetori? Le dați sau nu le dați? De ce?

17 răspunsuri:
| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună.

Depinde de cerșetori. Îmi amintesc că așteptam autobuzul într-o zi și era o femeie cu un copil mic în brațe și fuma. A venit autobuzul, a urcat și ea și a început să cerșească spunând că nu are ce să mănânce.
Cred că cea mai mare pomană e să oferi ceva de mâncare sau o hăinuță. Bani ofer celor ce îi văd că ar fi incapabili să muncească (persoane în cărucior cu rotile, persoane foarte învârstă) sau bătrâni ce îi văd că stau săracii în frig să vândă flori/zarzavat etc.
Nu sunt de acord cu oferirea banilor copiilor care vin să cerșească în autobuze de exemplu. Cred că așa încurajăm acest lucru mai departe.
Dar cel mai bine e să nu judecăm, dacă putem face un lucru bun, să îl facem, dacă nu putem face un bine unui om, să nu îi facem vreun rău.

Sărbători fericite!

| batranulintelept77 explică (pentru Hydrangeaceae):

Sărbători fericite și dvs. sunteti o persoana speciala!

| RAY a răspuns:

Depinde de cum se prezinta, daca e paralizat omul da ii dau, daca vad ca e apt de munca de ce sa-i dau? Desigur daca vad o batranica mi se face mila de ea, dai si primesti si tu asta e karma

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dau foarte rar, când mi se pare că nu e profesie. triș.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Uneori da, uneori nu.

Nu imi formez o parere ^_^

| Cophil a răspuns:

La munca! Nu l-a întins mana.

| Dismally a răspuns:

Nu le dau, majoritatea s-au invatat sa traiasca din asta. In schimb mai dau la batranele care vand patrunjel, desi ele nu cer, parca mi se rupe sufletul cand le vad cum stau si ingheata de frig sa castige bani de o paine sad

| siriusblack98 a răspuns:

La unii le dau, la altii nu. In zona in care ma invart eu, stiu cine merita 1 leu si cine nu pentru ca sunt cam aceeasi cersetori de ani de zile. Dar mai apar cand si cand altii noi. I-am dat odata unuia ceva de mancare si dupa ce am facut doi-trei pasi, m-a injurat ca nu i-am dat bani. Alta data i-am dat unui copil 5 lei care statea in fata unui magazin, si l-am urmarit din masina ca mai ramasesem sa imi pun in ordine niste acte. Tasu' era dupa colt si astepta, pustiul s-a dus la el, i-a dat aia 5 lei iar omul a intrat in magazin si a iesit cu un pachet de tigari. Apoi s-a uitat fix la mine cand tragea dintr-o tigara. Imi venea sa ies cu ranga pe care o tin intre scaune si sa-i bag mintile in cap. La munca nu s-ar fi dus ca sa isi castige acel pachet de tigari.

| ForeverAlone97 a răspuns:

Nu am nicio parere. Nu au ajuns asa din cauza mea, deci nu-s obligat sa le dau nimic. Cat despre cei care obisnuiesc sa le dea bani, merita un sut intre picioare, pentru ca din cauza lor ii tot vedem pe strazi.

| Heraclit a răspuns:

Depinde. Daca imi cer bani nu le dau (fiindca isi iau tigari sau alcool din ei).
Dar daca imi cer mancare sau apa da, de ce nu.

| ShaOfHatred a răspuns:

Nope. Doar când oameni de care sunt sigură că nu pot altfel.
Și oricum "Darea de mită e legală dar aia de milă nu"

| Adrian5575 a răspuns:

Nu le dau niciodata bani. Daca vor, le cumpar eu ceva. Daca le dai lor, isi cumpara tigari si bautura. Plus ca daca le dai o data, se invata si cer si a doua oara.

| Anuket a răspuns:

1. Nu este în regulă ceea ce fac când există locuri de muncă. De copii îmi pare rău că sunt forțați și învățați așa.
2. Nu.
3. Pentru că sunt cam avară în general.

| KR0NSTADT a răspuns:

Nu. Banii mei sunt pentru familia mea. Cerșetoria este o industrie bine pusă la punct, iar eu nu vreau să cotizez la sindicatul lor.
Din păcate, se folosesc și de copii în afacerea asta.

| unu3doi2trei1 a răspuns:

De obicei evit să dau. Trec pe lângă ei și mă fac că nu aud, că nu văd nimic. Odată eram în oraș și citeam dintr-un caiet pe o bancă. Două cerșetoare încep să ia la rând oamenii din zona aceea, că sunt sărmane, au nevoie de bani pentru copii, operații, să-ți dea Dumnezeu sănătate și măicuța Domnului orice dorești. Vine una la mine. Începe să vorbească, mă uit puțin la ea și revin la citit. Într-un final pleacă. Peste vreo douăzeci de minute, vine și cealaltă. O ignor total. Mai trece ceva timp, una dintre ele plecase. Mă uit ce să vezi. Una dintre ele scoate un iphone care pot să bag mîna în foc că era un model mai nou și îl duce la ureche, probabil dădea raportul cât a strâns laughing Sau altă dată, unul se poziționase strategic fix în dreptul unei covrigării la care era o coadă mare. Și stătea cu mîna întinsă aproape de gemuleț, iar când îi dădeai, mai că ți-i trăgea din mână. Știa că erai cumva forțat de circumstanțe să îi dai și se baza pe asta.
Am zis "de obicei". Când văd pe cineva vai și amar de steaua sa, bolnav, orb, handicapat, îi dau.

| Ganea_Marian-Dumitru_1972 a răspuns (pentru unu3doi2trei1):

De ce spui că erai forțat să-i dai?

| unu3doi2trei1 a răspuns (pentru Ganea_Marian-Dumitru_1972):

Pentru că stătea fix lângă coadă (în față)cu mâna întinsă și majoritatea după ce și-au luat pentru ce au venit, îi dădeau. Desigur, nimeni nu te obliga la modul "Dă-i sau!", dar moral, din cauza circumstanțelor, puțin acolo erai...