| calin_plugaru a întrebat:

Dragilor, e o perioada tare stresanta pentru mine. Sunt un adolescent care de cand a inceput carantina efectiv nu reuseste sa se mai inteleaga cu parintii lui. Uneori imi vine sa ii iau la bataie, efectiv nu stiu cum ajungem sa ne certam din orice. Stiu ca suntem stresati cu totii din cauza pandemiei, dar efetiv nu stiu cum sa ma mai comport sa nu ne mai certam. Ma face anxios si ma determina sa ma inchid in mine si in camera mea.

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| SimonaPSI a răspuns:

Calin_plugaru, avem des alte opinii decat cei din generatii mai mari. In functie de varsta, prioritatile noastre difera, interesele noastre sunt altele, modul de a vedea viata este unul personal. Sigur ca da, sarcina medierii acestor discutii este mai mult in dreptul adultului. El poate stabili reguli de convietuire in comun cu mai multa intelepciune. Dar si tinerii pot veni in intampinarea acestora cu mai multa rabdare si intelegere. Avem la dispozitie resurse de care parintii nostri nu dispun, gandim mai repede si uneori mai eficient, devenim independenti mult mai devreme.
O sugestie ar fi sa priviti cu intelegere punctele lor de vedere, care este scopul pentru care si le impun, ce beneficii aduc si cum le putem adapta varstei tinere. E un proces continuu, cere rabdare si disponibilitate. In locul evitarii, se recomanda comunicarea cu calm si argumente. Dati dovada de seriozitate astfel incat parintii sa poata avea incredere in modul dvs. de a gandi, sa inteleaga ca priviti matur viata si sa va lase putere mai mare de decizie. Succes!

Simona CarstoiuSimona Carstoiu