| benny7 a întrebat:

Care este diferența dintre un pastor, un preot sau un predicator?

13 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Pastori=predicatori sunt liderii bisericilor Neoprotestante care se ocupa in mare parte de obiserica locala impreuna cu prezbiterii si diaconii alesi dintre membrii respectivei biserici. Au sarcina de a prezenta cuvantul lui Dumnezeu, a conduce ceremoni de botez (nu copi), nunti, decese si administrare generala (nu financiara), alegeiri.
Preoti au fost desfintati de Dumnezeu dar sunt un ele religii care tin de de vechiul ritual de la templu pentru privilegii. Se ocupa in general de aceleasi lucruri ca pastorii dar specific credintei lor.

| benny7 explică (pentru danut):

Neoprotestanţi sau PAPA?
O EXPLICAŢIE PROFUNTĂ se poate?

| danut a răspuns (pentru benny7):

Urmareste intrebarile mele privind cultul catolic si te vei lamuri, daca nu iti voi raspunde in detaliu.

| benny7 explică (pentru danut):

Un detaliu profund. dacă se poate ***

| danut a răspuns (pentru benny7):

In curand si foarte la subiect.

| benny7 explică (pentru danut):

Ok*

| DeyCj a răspuns:

Nici una, în principiu.Toți sunt plătiți să facă același lucru, și anume să spele pe creier oamenii ce cred în dogmele sectelor religioase din care fac parte. Diferența între ei e modul în care o fac, de unde și diferențele de nume. Unii o fac în stil clasic, alții o fac în stil modern(importat de la Americani).

| Yurisa a răspuns:

Pastor e tot preot, dar la protestanti
Predicator cred ca e la baptisti

| Mircea08 a răspuns:

Aceeasi palarie cu alta Marie

| unvecin a răspuns:

Pastor = preot protestant

preot = persoană care oficiază cultul religios, fiind, în această postură, mijlocitor între om și divinitate și reprezentând pe semenii săi în sfera sacrului, fără a o perturba; popă

predicator = persoană care predică; propovăduitor; conducător al unor comunități religioase creștine

Termenii sunt destul de sinonimi, după cum vezi. Diferențele sunt în funcție de apartenența religioasă și rolurile pe care persoana desemnată le are. Totuși am impresia că ține mult și de tradiție felul în care într-un anumit context sunt folosiți termenii.

După apartenența religioasă o să întâlnești (cel mai des)
- preoți catolici, ortodocși
- pastori / predicatori baptiști, penticostali, adventiști etc

După rol (încercând să găsesc niște diferențe, totuși):
- preotul se ocupă și de a asculta (și ierta?) păcatele mărturisite de către enoriași având în felul acesta rol de mijlocitor între om și Dumnezeu. Doctrina bisericilor populare impune enoriașului această mărturisire a păcatelor în prezența preotului.

- pastorul / predicatorul - nu (neapărat). În cultele protestante când omul își mărturisește păcatul merge direct în rugăciune înaintea lui Dumnezeu în meritele lui Isus - singurul mijlocitor între om și Dumnezeu. Dar se poate întâmpla să consilieze / îndrume / ajute oameni care simt nevoia să mărturisească ce au făcut cu scopul de a primi un sfat / o îndrumare / o călăuzire. Doctrina bisericilor protestante nu impune această mărturisire, ci mai degrabă o invalidează.

- unii preferă și diferența asta: pastorul (mai zic ei și „păstorul") să se ocupe în principal de bunul mers al unei comunități (deci în mare parte membri ai bisericii, „turma din staul") și predicatorul (cel care predică, duce Evanghelia) să se ocupe în principal de evanghelizări externe (lucrul cu ne-membri, „oile pierdute" sau „din alte staule", în vederea extinderii bisericii).

| nicubutoi a răspuns:

Predicatorul adventist te buzunareste de zece la suta din venitul tau lunar, daca vrei sa fi salvat.

| danut a răspuns (pentru nicubutoi):

Nimic mai neadevarat, nimeni nu iti baga mana in buuzunar. Faci ce iti dicteaza constiinta. Sunt de exemplu firme de reputatie mondiala care dau lui Dumnezeu 90% iar pentru ele opresc doar 10% si patroni lor sunt miliardari in dolari sau euro, oare de ce? Biserica adventista nu primeste bani de la buget ca restul bisericilor ci este finantata DOAR de membri.