NOname
| NOname a întrebat:

O întrebare pentru cei care sunt de părere că Biblia este "cuvântul lui Dumnezeu":
Nu v-aţi întrebat niciodată... dacă nu cumva Dumnezeu, în nemărginita lui înţelepciune, a adăugat atâtea inepţii şi legi bizare în Biblie, ca să vă supună unui test: să vadă dacă ştiţi să faceţi o deosebire între dreptate şi nedreptate, bine şi rău, inteligent şi prostesc...şi să extrageţi din carte doar ceea ce vă reprezintă, să respectaţi doar ceea ce e de respectat, iar dacă aţi bifat pe nemestecate toate punctele, aţi picat testul?
Poate aşa cum a "desfiinţat" Vechiul Testament, va desfiinţa şi Noul (prin trimiterea vreunei nepoate cu varianta modernizată; căci popii vor deveni din ce în ce mai puţin credibili şi nu vor avea cum să mai stoarcă bani şi să manipuleze).
N-ar fi imposibil, nu?

67 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Nimeni nu a desfiintat Vechiul Testament.Vechiul Testament si Noul Testament constituie Biblia. Comuniunile romane si grecesti includ in VT o serie de carti in plus fata de cele ce alcatuiesc Biblia ebraica. In comunitatile crestine romane, grecesti Biblia constituie autoritatea suprema. Sfanta Scriptura contine toate lucrurile necesare pentru mantuire. Ea este regula de credinta si de viata. Noul Testament si Vechiul Testament sunt in aceeasi relatie ca si implinirea si promisiunea. Daca VT relateaza ceea ce Dumnezeu a vorbit in vechime parintilor nostri NT reda cuvantul final pe care El l-a rostit prin Fiul Sau, in care a fost insumata, confirmata si depasita toata revelatia anterioara. Lucrarile marete ale revelatiei VT culmineaza cu lucrarea rascumparatoare a lui Hristos; cuvintele profetilor VT isi gasesc implinirea in El. Dar El nu numai ca incununeaza revelatia lui Dumnezeu pentru om; El este de asemenea raspunsul perfect al omului pentru Dumnezeu. Marele Preot si Apostolul marturisirii noastre (Evrei3:1). Daca VT scrie marturia celor care au vazut ziua lui Hristos MAI INAINTE CA ACEASTA SA RASARA, Noul Testament scrie marturia celor care L-AU VAZUT SI l-au auzit in zilele cand era in trup, a celor care au ajuns sa cunoasca si sa proclame semnificatia venirii Lui mai plenar, prin puterea Duhului la invierea din morti.

| Alex a răspuns (pentru EmaS):

De ce musulmanii considera ca Biblia e o carte corupta de evrei si crestini?

| MMihai a răspuns:

Poate aşa cum a "desfiinţat" Vechiul Testament, va desfiinţa şi Noul (prin trimiterea vreunei nepoate cu varianta modernizată; căci popii vor deveni din ce în ce mai puţin credibili şi nu vor avea cum să mai stoarcă bani şi să manipuleze).

N-ar fi imposibil, nu?==deci te-ai gândit că tu ai putea să fii acea nepoată!

Eu cred că trebuie făcută o religie nouă, de la început, și anume una „ adevărată ".

| NOname explică (pentru MMihai):

Da, poate una ceva mai raţională şi realistă, apropiată de filosofiile budiste, fără basme şi vrajeli, dacă omul tot are nevoie să creadă şi să se ghideze după ceva.

| MMihai a răspuns (pentru NOname):

Lasă-mă cu budismul.
Buda care mânca zilnic, numai un singur bob de orez, n zile la rând.
Budismul este ceva cam la fel de mizerabil ca și religiile adamice. ( creștinism, mozaism, islamism, credința Bahai ).
„ Tu de ce vrei să mănânci orez pe săturate?".
Budismul este o altă religie, tip „ opiu al popoarelor"
Nu cunosc taoism / daoism.
Din brahmanism și neo-brahmanism = hinduism, ar trebui luată ideea cu reîncarnarea.
Și în lamaism =o ramură a Budismul mahayana, mai exact budismul Tibetan =, există idei cu reîncarnarea.
Din creștinism au scos tot ce era legat de reîncarnare, că așa a vrut un împărat bizantin, dar inițial și în creștinism se vorbea despre reîncarnare.
vezi
http://www.tpu.ro/......rea-privi/
și citește toate răspunsurile mele date aici, că am dat mai multe răspunsuri aici.
Am scris și despre o eventuală religie adevărată
și cam de unde ar putea să pornească așa ceva.

| NOname explică (pentru MMihai):

Mihai, m-am exprimat foarte clar: "... poate una ceva mai raţională şi realistă, apropiată de filosofiile budiste, fără basme şi vrajeli...".

Nu am spus că Budismul nu are şi el inepţiile lui, dar filosofiile budiste, o mare parte din ele (nu că aş pretinde că am citit tot), au un raţionament destul de sănătos, pacifist, mult mai compatibil cu zilele noastre şi libertatea, naturaleţea, realitatea, cunoașterea și autocunoașterea de care are nevoie omul...

"Să nu crezi nimic din ce ai citit sau ai auzit, chiar dacă am spus-o chiar eu, dacă nu este în acord cu propria ta gândire şi cu propriul tău bun simţ." - Buddha.

"Raţiunea este totul. Vei deveni ceea ce gândeşti." - Buddha.

"Abia atunci când omul are compasiune faţă de toate fiinţele vii, se poate numi nobil." - Buddha.

"Niciodată ura nu pune capăt urii, ci dragostea." - Buddha.

"Toate fiinţele tremură înaintea violenţei. Toate se tem de moarte, toate iubesc viaţa. Priveşte-te în alţii. Apoi pe cine mai poţi răni? Ce rău mai poţi face?" - Buddha.

În Budism se apelează la empatie, compasiune, latura umană a individului, nu la poruncile vreunui zeu şi ameninţările cu iad sau moarte.

...
Deşi, desigur, cel mai bine ar fi fără religii deloc, pentru că oricât de permisive şi pozitive ar fi ele, tot tind să încătuşeze în nişte tipare, în nişte normalităţi prestabilite, deseori mult prea inj(/g)uste şi rigide, tot induc sentimentul de vinovăţie şi frică (de neascultare), şi în mâinile cui nu trebuie (şi-i avem destui, doamne-ajută) pot fi o formă de manipulare negativă foarte puternică.
http://youtu.be/yRhq-yO1KN8
Dar dacă fără religii nu se poate, dintre mai multe rele aş alege răul cel mai mic (pentru umanitate, că eu mă descurc bine-mersi şi fără).

Pe scurt, religia ideală, ca filosofie, în viziunea mea, ar arăta cam aşa: http://youtu.be/r-eXYJnV3V4

Cât despre reîncarnare, nu cunosc - nu mă bag. Subiectul mă depăşeşte. Prea multe necunoscute ca să pot trage o concluzie.

Personal, nu aş băga deloc misticismul într-o religie. Ar fi ca şi cum fără să ştiu ceva sigur, i-aş minţi pe toţi că ştiu. Iar o religie necinstită, care mă ia de fraieră, niciodată nu aş putea să o respect şi să o iau în serios şi nu văd de ce ar face-o ceilalţi.
Cred că trebuie bazată pe sinceritate şi, nu în ultimul rând, pe iubire, de orice fel.

Iar răspunsurile tale de la întrebarea respectivă le-am citit demult. Cel câştigător îşi merită locul.
Mi-a plăcut ideea ta cu dinamicitatea filosofiei religioase.

Apache
| Apache a răspuns:

N-ai cu cine...nu pe site-ul asta

| NOname explică (pentru мιнαɛℓα36):

Bune completări.
Asta mă întreb şi eu deseori: cum femeile pot fi credincioase... când în acele cărţi "sfinte" sunt tratate ca nişte sclave şi li se găsesc în toate păcate închipuite?
Pentru mine asta va rămâne o enigmă.

NOname
| NOname explică:

P.S. O întrebare născută după discuţiile de aici:

http://www.tpu.ro/......-cu-toate/

http://www.tpu.ro/......-adevarat/

NOname
| NOname explică:

"Există mai multe deosebiri în manuscrise decât cuvinte în Noul Testament." - Bart D. Ehrman, un cercetător (istoric) american al Noului Testament şi critic textolog al creştinismului timpuriu. Funcţionează ca profesor şi decan al Departamentului de Studii ale Religiei din cadrul Universităţii Carolina de Nord, Chapel Hill.

Dacă nu dispuneţi de timp (momentan), puteţi să urmăriţi doar o parte din materialele video, ca să vă formaţi o părere, sau puteţi să citiţi un fel de rezumat: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bart_D._Ehrman

"Dacă cineva vrea să susţină că Dumnezeu a inspirat fiecare cuvinţel al scripturii, ce rost ar avea asta dacă nu avem cuvintele originare ale scripturii? În anumite locuri, aşa cum vom vedea, pur şi simplu nu putem fi siguri că am reconstruit cu acurateţe textul original. Este cam greu să ştii ce înseamnă cuvintele Bibliei dacă nici măcar nu ştim care sunt cuvintele ei!

Aceasta a devenit o problemă pentru viziunea mea asupra inspiraţiei, căci mi-am dat seama că nu ar fi fost mai dificil pentru Dumnezeu să păstreze nestirbite cuvintele scripturii decât i-a fost să le inspire iniţial. Dacă el dorea ca poporul său să aibă cuvintele sale, cu siguranţă i le-ar fi transmis lui (şi poate le-ar fi transmis cuvintele într-o limbă pe care s-o înţeleagă, mai degrabă decât în greacă şi ebraică). Faptul că nu avem aceste cuvinte ne arată, gândeam eu, că el nu le-a păstrat pentru noi nestirbite. Iar dacă el nu a produs acest miracol, nu pare să existe niciun motiv de a crede că el a produs miracolul anterior, cel de a inspira aceste cuvinte." - Bart D. Ehrman, Misquoting Jesus. The Story Behind Who Changed the Bible and Why.

"Nu numai că nu avem originalele, nu avem nici măcar primele copii ale originalelor, sau copii ale originalelor ale copiilor ale copiilor orginalelor. Ceea ce avem sunt copii făcute mai târziu – mult mai târziu. În majoritatea cazurilor, acestea sunt copii făcute secole mai târziu. Iar aceste copii se diferenţiază unele de altele în mii de locuri, astfel încât par texte total diferite."

1. http://youtu.be/m11-G-da8D0?t=4m20s
2. http://youtu.be/5meCMUzyvNo
3. http://youtu.be/MKcK9qY6EsE
4. http://youtu.be/p2gHhQSaaFw
5. http://youtu.be/0d54ROt0ens
6. http://youtu.be/BT5k1pK16fg
7. http://youtu.be/oGAwsroMwSc
8. http://youtu.be/3RlzNRlMkIU
9. http://youtu.be/mIFJ0nUbN4c
10. http://youtu.be/ZWY2rHD_ET0

Oare cât la sută a mai rămas din varianta originală a Noului Testament? A mai rămas ceva?

În acest caz, chiar şi pentru un creştin convins, nu este greşit şi inconştient să consideri că Biblia este "cuvântul lui Dumnezeu", să-ţi bazezi o întreagă viaţă pe acele scrieri, considerându-le adevăruri absolute şi legi universale (deseori luând decizii în defavoarea ta, din cauza lor) şi, mai ales - pentru cine este cazul - să discriminezi, să urăşti, să ameninţi sau să-i constrângi şi desconsideri pe alţii, încălcându-le drepturile de om, pe baza acelor copii ale copiilor ale altor miilor de copii scrise de nişte primitivi, care se contrazic între ele?

| 4b a răspuns:

Toata Biblia este inspirata de Dumnezeu...amu ca viata este un test, e alta mancare; daca esti crestin asta nu inseamna ca nu stii să faci o deosebire între dreptate şi nedreptate, bine şi rău, inteligent şi prostesc, ideea e sa nu fi fanatic; in ceea ce priveste desfiintarea, El n-a desfiintat nimic; ba din contra, ne-a vorbit despre Moise(V.T) si invatatura data lui, dar cine are urechi, i-a aminte.
Numa' binewinking

| NOname explică (pentru 4b):

Nu întâmplător am luat "desfiinţatul" în ghilimele.

Am spus "desfiinţat", pentru că am văzut foarte mulţi creştini, care, când sunt întrebaţi de încurajarea crimelor, violenţei, misoginismului dus la extrem şi despre poveşti absolut bizare, de cele mai multe ori malefice, care se bat cap în cap şi nu au nicio treabă cu realitatea, susţin că Vechiul Testament nu e valabil şi că Noul este cel după care trebuie să ne ghidăm (de parcă n-ar conţine şi el destule inepţii şi nu s-ar presupune că este scris de aceeaşi divinitate).

Exemplu:
http://www.tpu.ro/......ina-2.html

Încurcată-i treaba, nu?

| 4b a răspuns (pentru NOname):

Amu stiu si eu despre ce se mai vorbestelaughing
NO mama, faza este urmatoarea: legea ceremoniala fu desfiintata, pentru ca ea includea ''n'' feluri de jertfe, iar dupa moartea lui Hristos, n-a mai fost nevoie de ispasire pentru ca si-a dat EL viata; asta e tata chestia pe care unii crestini ori ba n-o inteleg asa cum trebuie.
Zi faina in continuarewinking

| 4b a răspuns:

Salut...nicidecum...toate cele insirate de tine sunt faptele neascultarii si departarii de Creator; e normal ca ce semeni sa si seceri, ori ba?!
Numa' binewinking

| strawberry03 a răspuns:

Nu fac filozofii. Daca ar fi intr-adevar asa cum spui, si Dumnezeu nu ar vrea sa ne constientizeze in mod clar scopul sau, si-ar bate joc de noi. Capacitatea noastra de intelegere limitata, iar Dumnezeu stie care ne sunt limitele. Un astfel de test nu ar scoate nimic la iveala.
Isus spune ca vom cunoaste adevarul, iar adevarul ne va elibera.
Daca Biblia nu ar fi destul de clara, ci ne-ar supune doar la un test, nimic nu ar mai avea logica.
Legile din Vechiul Testament au fost desfiintate odata cu moartea lui Isus. Deoare acele legi erau date Israelului, iar Dumnezeu mai apoi a respins poporul Israel, nici ei si nici noi nu am mai fost nevoiti sa respectam acele porunci.
Dar unele intr-adevar au fost reamintite in Noul Testament. S-a luat in vedere faptul ca mai trebuiau respectate. Biblia e mult mai clara decat concepem noi. Interpretarile si complicatiile astea starnesc controverse.
Mi-a fost demonstrat ca Biblia e practica asa cum e ea, si sunt sigura ca nu va veni in viitor nicio "nepoata modernizata". Oricum, bine ca ai pus intrebarea asta.
Lumea asa de mult se mai incalceste si da totul peste cap.
Doar adevarul ne va elibera. Iar adevarul e mult mai simplu decat credem noi happy

| NOname explică (pentru strawberry03):

Deci, privind în ansamblu, dacă în Vechiul Testament Dumnezeul biblic îndemna la violenţă, discriminare, cerea vărsare de sânge, iar apoi chipurile se bosumfla şi îi pedepsea pentru cruzime, răutate şi neascultare (nu-i bai că se contrazicea singur), ce vă face să credeţi că şi cu Noul Testament nu e aceeaşi şmecherie, poate doar la o scară mai mică, mai puţin ridicolă?

Eu una, abia aştept Super-Noul Testament.
Fain ar fi de data asta să fie scris de femei - să se amuze pe seama miilor de ani de misoginie. Iar la câtă imaginaţie au unele, cred că ar fi distractiv. :))
http://i.imgur.com/pb4T08m.jpg
http://i.imgur.com/xXvR81v.jpg

| Lizzu a răspuns (pentru NOname):

"Eu una, abia aştept Super-Noul Testament. Fain ar fi de data asta să fie scris de femei - să se amuze pe seama miilor de ani de misoginie. Iar la câtă imaginaţie au unele, cred că ar fi distractiv. "

O, da! Si eu vreau sa fiu in echipa la conceperea super-povestiibatting eyelashes

| NOname explică (pentru Lizzu):

Haha, chiar mă gândeam să punem de-o biblie feminină, modernizată. : ))
Poate chiar am crea un god pe placul nostru. : ))

| Lizzu a răspuns (pentru NOname):

hee hee punem.

| Lizzu a răspuns (pentru NOname):

Si voi adauga in paginile ei cum ca femeile au tot dreptul sa vorbeasca in biserica, doar nu sunt mute.
Voi mai adauga dreptul lor de a predica la fel ca barbatii, drepturi egale. Religia, daca se vrea toleranta, e nevoita sa ofere drepturi egale oamenilor!

| NOname explică (pentru Lizzu):

...şi eu voi subscrie...şi voi continua adăugând că o femeie care a fost violată nu este normal să fie dăruită violatorului, ca idiotul să o violeze în continuare, ci sălbaticul trebuie închis, să nu nenorocească şi alte vieţi, şi silit să-i plătească daunele morale şi fizice tot restul vieţii.
Şi bere şi curcubeu la tot poporu'! : ))

| Lizzu a răspuns (pentru NOname):

Da,ai punctat bine cu profitorul salbatic. Cine violeaza, sa fie vandut ca sclav.

Numai sa ai grija sa nu devenim natie de betivi

| NOname explică (pentru мιнαɛℓα36):

Grozavă. :))

Eu una, aş purta aşa ceva în loc de tradiţionala cruce. :))
http://i.imgur.com/7Uh1YwJ.jpg

| strawberry03 a răspuns (pentru NOname):

N-am sa iti raspund happy. Iti urez doar bafta sa apuci sa citesti Super Noul Testament.

| Hombre a răspuns (pentru NOname):

"Haha, chiar mă gândeam să punem de-o biblie feminină, modernizată. : ))
Poate chiar am crea un god pe placul nostru. : ))"
Pai Ema deja se pregateste pentru noua biblie, face mereu antrenamente in jacuzii cu mine.winking

| NOname explică (pentru Lizzu):

În continuare:

- nu e normal ca părinţii să-şi vândă fetele şi să hotărască în locul copiilor când şi cu cine să se căsătorească.

- fiecare are dreptul să creadă în ce vrea, nu trebuie să impunem nimic nimănui, nu îşi are rostul propaganda religioasă şi nu trebuie să omorâm oamenii din alte religii sau non-religioşi.

- să se aibă grijă mai puţin de capra vecinului şi mai mult de a noastră.

- "diferit" nu înseamnă "rău".

- popii şi biserica să returneze toate averile oamenilor şi să se apuce de o muncă serioasă, nu şarlatanie.

- femeia să fie respectată şi să nu fie considerată inferioară bărbatului.
...

Ioi, la Coran am avea şi mai mult de lucru. : ))

| NOname explică (pentru Hombre):

Voi doi sunteţi inseparabili. Vă certaţi şi vă împăcaţi toată ziua, porumbeilor. : ))

| Alex a răspuns (pentru strawberry03):

De ce musulmanii considera ca Biblia e o carte corupta de evrei si crestini si in Coranul scrie adevarul despre Vechiul Testament si Noul Testament?

| M?d?0611 a răspuns:

Iudeo crestinii nu cunosc binele si raul, desi parintii lor au mancat fructul care le garanta lucrul asta. Daca in biblie dumnezeu ordona crime, violuri etc, e moral, "dreptate, bine, inteligent", daca spune ca fluturasii roz sau iepurasii pufosi sunt malefici, trebuie toti omorati.

Noul testament nu cred ca o sa fie desfiintat cum a fost vechiul, dar poate fi modificat, cum a fost vechiul, si astfel sa apara ceva nou, asta daca o s-o mai duca mult crestinismul, sau cum iudaismul, islamul si crestinismul au aparut din imbinarea unor element apartinand altor religii, poate apare una noua, cu elemente din crestinism, in tarile crestine. Desi viitorul imi miroase a cunoastere, ceea ce ar insemna ca n-o sa mai existe zei, evolutia va face mereu oamenii sa creeze ceva supranatural cand o sa ajunga la limita cunoasterii/intelegerii unui lucru/fenomen. (religia e un subprodus al evolutiei)

| NOname explică (pentru M?d?0611):

N-am mai stat să aşteptăm să apară, i-am dat startul. : ))
Te alături?

| M?d?0611 a răspuns (pentru NOname):

As pleca pe alta planeta, daca s-ar putea, si i-as lasa sa se omoare intre ei, fara legile create de om (nu ca celelalte n-ar fi), 100% asa o sa fie, sa vad, ii ajuta "tatal ceresc, cel plin de iubire". Sau stai, la cat de intregi sus sunt, o sa se creada martiri, ca de exemplu daca ne loveste un asteroid, nu e ca nenea "inteligent" n-a facut universul perfect, e pentru ca suntem pacatosi. Oamenii astia merita salvati doar de zeul lor, nimeni sa nu se bage.

| NOname explică (pentru M?d?0611):

Mădă, de ce eşti rea? : ))
Aşa au fost învăţaţi de mici, prin îndoctrinarea repetată şi continuă, de când au învăţat primele cuvinte. Nici nu prea e vina lor. Problema e că îi strică la cap şi pe alţii.
Dar merită totuşi o şansă. Probabil dacă s-au fi născut într-o religie mai raţională şi sănătoasă (de-ar exista una) şi nu au fi devenit nişte fanatici, au fi fost mult mai bine acum. Dar aşa, doar au păpat ce li s-a dat...şi n-au mai putut să se oprească.

| M?d?0611 a răspuns (pentru NOname):

Cum sa fiu rea? :O E iubire, ii lasi sa se invete singuri minte, dumnezeu nu asa face, din iubire? Oamenii, printre care si ateii, sunt creati dupa chipul si asemanarea lui, deci nu sunt rea o:-)
Am un pui de nerv nervos, am vazut multe imagini cu animale chinuite si omorate de oameni, "lumea perfecta a lui dumnezeu cel inteligent", care a creat animale, le-a dat minte si sentimente http://i.imgur.com/rP5jIA3.jpg virgula si apoi i-a spus omului, "mananca-le, "ie" bune", si vin astia sa imi vorbeasca de iubire, creatorul inteligent, bla bla. Scuze pentru off topic.

| AvalohisAlin a răspuns:

Asa cum exista si medici corupti asa exista poate preoti care fac greseli mari sau mici.Dar noi trebuie sa ne bazam pe Dumnezeu, pe Creatorul nu pe altcineva.Preotii sunt doar niste intermediari intre om si Dumnezeu.Dar BAZA este Dumnezeu. Iisus Hristos.
Si sa nu uitam un lucru,exista si indoctrinare ateista, promovare a ateismului si a stiintei fara Dumnezeu. Exista si stiinta cu Dumnezeu(Intelligent Design).
Uite, eu nu am fost indoctrinat de nimeni, nu imi placea orele de religie la scoala cand eram mic, mama si tata nu erau credinciosi etc.Dar uite ca Dumnezeu mi-a demonstrat ca ma iubeste.Dovada? Sunt viu.Am trecut prin multe experiente neplacute si am iesit la liman.Cu ajutorul lui Dumnezeu.
Va place sa criticati si sa vedeti partea tulbure a paharului dar partea limpede,partile bune ale preotilor, Bisericii, credintei in Dumnezeu deloc, o si ignorati, omiteti.Nu am vazut vreun ateu sa zica de bine de preoti,duhovnici fiindca exista si MULT BINE care il fac duhovnicii,ma refer la cei adevarati,care se daruiesc si la ceilalti crestini cu adevarat intelepti,Sfintii mai ales.Dar uite ca asa cum credeti ca noi suntem indoctrinati,orbi si incuiati asa si eu cred ca voi sunteti adevaratii orbi si mai rau e ca incercati sa va faceti sa pareti inteligenti,cu gandire inteligenta,super oameni desi aveti banuiesc ca nu am de unde sa stiu,mari defecte, noi le numim pacate.Dar na.e usor sa critici aia aia si aia sa sugerezi aia aia si aia dar sa nu vezi si partile bune.
Daca ai citi, NOName carti duhovnicesti, carti teologice, Sf.Scriptura,daca ai intelege tu si altii despre Dumnezeu si Cuvantul Lui poate ti-ai schimba viata,parerea,viziunea despre viata dar e cam greu de crezut daca ne uitam la stiri si vedem un preot afacerist,care exista si el, orice padure avand si uscaciuni( si medicii sunt corupti, multi) si criticand omul, Biserica si in ultimul caz pe Dumnezeu.
Ceea ce nu inteleg eu e ca daca nu va place si nu credeti in Biserica si vedeti preoti afaceristi gata nu mai cred in Dumnezeu, Dumnezeu e intr-un fel etc. Ceea ce va face ignoranti si poate chiar naivi.Adevaratii naivi.In fine, nu vreau si nu am vrut sa jignesc pe nimeni, am vrut doar sa imi expun parerea.
Dumnezeu exista si nu o demonstreaza prin preoti ci prin oameni si experientele lor personale, minuni, Sfinti si altele.
Numai bine

| NOname explică (pentru AvalohisAlin):

"Preotii sunt doar niste intermediari intre om si Dumnezeu."

Dacă există un Dumnezeu, de ce ar avea nevoie de intermediari şi mai ales de unii atât de murdari, vanitoşi şi lacomi în marea lor majoritate?

http://www.tpu.ro/......aniei-are/

P.S. Te mai rog o dată, omeneşte, lipseşte-te de atacuri la persoană şi insulte, controlează-ţi frustrările şi rezumă-te la a răspunde la întrebări.

| AvalohisAlin a răspuns (pentru NOname):

Daca tu numesti atacuri la persoana si insulte acele vorbe inseamna ca niste violente mai grave cum le numesti? Sa fim seriosi.Mi-am exprimat parerea liber, mai agresiv? Poate.Cum si tu, avand frustrare ai raspuns cu rugamintea asta si pui intrebari in care critici religia crestina si credinta in Dumnezeu asa si eu pot sa critic.Totusi,nu asta e scopul meu.Dar sunt sigur ca si tu ai folosit nu atacuri,nu insulte, eu nu le numesc asa, nu am injurat pe nimeni Doamne fereste, dar am vorbit mai agresiv(verbal) si nici calomnios, nici urat nici putin urat.Fa diferenta intre o vorbire putin mai agresiva(verbala) si o insulta si atac la persoana.Si mai e ceva,eu am vorbit in general,despre atei, nu neaparat despre tine, ca am folosit si tu, noName, asta este fiindca tu esti autorul intrebarii.Numai bine.Pace

| AvalohisAlin a răspuns (pentru NOname):

Iisus Hristos a vrut sa aiba intermediari.Citeste despre Propovaduirea Evangheliei, Sfintii si teologii sunt de fapt propovaduitori ai Evangheliei adica ai Cuvantului lui Iisus Hristos.Sa nu uitam ca orice padure are uscaciuni. Orice om are defecte.Si doctorul ateu sau nu, are defecte si este corupt (unii dintre ei) Si doctorul primeste mita.Asta nu inseamna bineinteles ca daca si doctorul atunci trebuie si preotul.Nu.Dar se intampla.Si politicienii sunt corupti.Coruptia intra in tot.Si s-a infiltrat si in Biserica.Dar DE CE uitam pe cei care fac FAPTE BUNE? Care sunt MODELE, care au dus o viata FRUMOASA si LAUDABILA? DE CE? SI au fost crestini ortodocsi practicanti.De ce? De ce?

Te rog si eu sa vezi si partile bune ale unui om, Biserici, credinte, ale crestinilor etc.Nu numai partile rele.Eu zic ca cele bune sunt mai multe decat cele rele.Dar na..Nu ne placem sa vedem asta.Deloc.Fiindca ne place doar stirea calda cum ca un preot a luat mita.Cum ca Becali a ajuns in inchisoare.Cum ca nu mai stiu ce.Dar nu ne place sa auzim si un episcop are in grija 400 de copii.
Citeste despre IPS Longhin sau Parintele Tanase care are in grija 400 de copii.Copii ii spun Parinte. Tata.(tata pamantesc).
De ce nu vedem si nu prea e mediatizata asta?
De ce?
E usor sa critici si cam greu, ignoram mult sa apreciem un om. Apreciem numai pe cine vrem si ne convine.
Dar fapta Parintelui Tanase si fapta IPS Longhin e LAUDABILA, e un gest extraordinar de bun care si un ateu ar trebui sa o aprecieze.In fine...Pace si numai bine

| elisa_2627 a răspuns:

Biblia este un cadou de la Dumnezeu, un cadou pentru care ar trebui să fim foarte recunoscători. Această carte unică ne dezvăluie lucruri pe care nu le putem găsi nicăieri altundeva. De exemplu, ea ne spune cum au fost create pământul, bolta înstelată a cerului, primul bărbat şi prima femeie. Biblia conţine principii demne de încredere care ne ajută să facem faţă problemelor şi îngrijorărilor vieţii. Ea ne arată cum îşi va îndeplini Dumnezeu scopul şi cum va face el viaţa pe pământ mai frumoasă. Ce cadou minunat este Biblia!
Biblia este exactă din punct de vedere ştiinţific. Ea conţine informaţii care depăşeau cu mult cunoştinţele oamenilor din perioada în care a fost scrisă. De exemplu, cartea Leviticul cuprinde legi date poporului Israel din antichitate cu privire la carantină şi igienă. Popoarele vecine nu ştiau nimic despre astfel de lucruri. În plus, pe vremea când oamenii aveau tot felul de concepţii greşite cu privire la forma pământului, Biblia vorbeşte despre el ca despre un cerc sau sferă (Isaia 40:22). Biblia spune cu exactitate că pământul este ‘suspendat pe neant’ (Iov 26:7). Desigur, Biblia nu este un manual de ştiinţă, dar este foarte exactă când se referă la subiecte ştiinţifice. De fapt, aşa ar şi trebui să fie o carte ce provine de la Dumnezeu, nu?
Biblia este exactă şi din punct de vedere istoric, oferindu-ne informaţii demne de încredere şi concrete. Relatările biblice conţin nu numai numele unor persoane, ci şi genealogia acestora. Spre deosebire de istoricii laici, care de multe ori trec sub tăcere înfrângerile suferite de popoarele lor, scriitorii Bibliei sunt sinceri, vorbind deschis atât despre greşelile personale, cât şi despre cele ale naţiunii lor. De exemplu, în cartea biblică Numeri, Moise, scriitorul acestei cărţi, îşi recunoaşte o greşeală gravă, pentru care a fost aspru mustrat (Numeri 20:2-12). O asemenea sinceritate este rar întâlnită în alte relatări istorice, dar nu şi în Biblie, care este de origine divină.
În Biblie găsim numeroase profeţii, dintre care multe s-au împlinit deja. Să dăm un exemplu: Iehova a prezis prin profetul Isaia, care a trăit în secolul al VIII-lea î.e.n., că oraşul Babilon avea să fie distrus (Isaia 13:19; 14:22, 23). Profeţia descria în amănunţime cum urma să se întâmple acest lucru. Trupele invadatoare aveau să sece fluviul care trecea prin Babilon şi să intre în oraş fără nici o confruntare armată. Şi asta nu era totul. Profeţia lui Isaia menţiona şi numele regelui care urma să cucerească Babilonul: Cirus. — Isaia 44:27— 45:2.
Studierea "cuvântului" lui Dumnezeu, sau a mesajului său, din Biblie ne poate schimba viaţa. Ne ajută să ne facem o autoanaliză foarte serioasă. Chiar dacă spunem, probabil, că îl iubim pe Dumnezeu, modul în care reacţionăm la ceea ce ne învaţă Cuvântul său inspirat, Biblia, va scoate la lumină adevăratele gânduri şi intenţii ale inimii.
Într-adevăr, Biblia este o carte de la Dumnezeu. Ea trebuie citită, studiată şi preţuită. Arată că apreciezi acest cadou divin continuând să-ţi adânceşti privirea în ea. Făcând aşa vei înţelege mai bine scopul lui Dumnezeu cu privire la omenire.

| NOname explică (pentru elisa_2627):

Frumoasă poveste, aproape nici nu mai contează cât e de adevărată.
Apreciez bunătatea şi puritatea din spatele cuvintelor.

Nici nu e de mirare că astfel de idei sunt absorbite uşor de mintea umană. Cui nu-i plac poveştile cu zâne şi supermani din care nu te trezeşte nimeni?

Mulţumesc pentru răspuns, Elisa. O zi frumoasă.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Dumnezeu nu pacatuieste. Minciuna este un pacathappy

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Şi vanitatea, misoginia, nepăsarea, cruzimea şi distrugerea a miliarde de vieţi, nu?

| Anonim a răspuns (pentru NOname):

Nu e adevarathappy

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ba e imposibil d.p.d.v. meu. Dumnezeu nu ar avea de ce sa trimita carti, tocmai pentru ca ne-a dat libertate totala si liber arbitru. Asta inseamna sa le anuleze, ceea ce ma indoiesc. Si de-aici nu mai vorbim de Dumnezeu asa cum I'll stim noi, pentru ca I'll stim din niste carti pe care el din start nu le-ar da. Vorbim de un Dumnezeu sub forma unei energii, constiinte comune etc, stii tu: treaba aia pe care o simti in tine si care-ti susoteste ganduri si sentimente exact atunci cand ai nevoie de ele. Si te intrebi si tu de unde au venit oare... acum sincer, daca El m-a creat, mi-a dat suflet sau ce-o mai fi, nu e mai logic sa comunice cu mine direct (mental, telepatic, prin sentimente etc) decat printr-o carte?
Biblia, nu pot sti sigur daca a fost inspirata sau nu, daca reprezinta niste astfel de ganduri care le-au venit unor oameni de niciunde, dar de ce pot fi sigura este ca nu e pentru toata lumea. Cum am zis si mai devreme, acele ganduri si sentimente vin manusa pe ce ai tu nevoie. Poate ca asa s-a intamplat si cu biblia (asta pentru a nu acuza si judeca pe nimeni, nu-mi place asta si intotdeauna am avut pretentia si dorinta ca eu sa am mai multa minte decat cei care o iau pe aratura).
Mie imi pare ca prin insasi biblie si religie l-am limitat pe Dumnezeu si prin asta si pe noi insine foarte mult. 99% din ce scrie acolo mie imi pare aberant, iar 1% ala care reprezinta singura chestie general valabila si singura care nu este respectata si inteleasa e liberul arbitru. Ma si mir cum de cei care au conceput biblia nu si-au dat seama ca au scapat o chestie aparent atat de mica, dar in realitate atat de mare, care anuleaza tot ce e scris acolo.
Sper ca n-am batut campii prea mult.

| NOname explică (pentru anonim_4396):

"Ma si mir cum de cei care au conceput biblia nu si-au dat seama ca au scapat o chestie aparent atat de mica, dar in realitate atat de mare, care anuleaza tot ce e scris acolo."

Ai pretenţii prea mari. : ))
Cum altfel ar putea să manipuleze şi să se spele pe mâini, când oamenii se întreabă de ce Dumnezeu nu intervine?

După logica lor, ne-a trântit nişte legi - majoritatea ridicole şi aberante - şi a spus: "Sau le respectaţi, sau ardeţi în iad pe vecie!". Şi chipurile suntem liberi, liberi să alegem...
Din seria: Iubeşte-mă ori mori!

| Anonim a răspuns (pentru NOname):

Eu inteleg ca nu Dumnezeu a facut asta, ci niste oameni. Dar Dumnezeu ne-a dat un liber arbitru pe care alegem (sper ca intelegi ce inseamna cuvantul asta) sa nu I'll folosim. Ne-a dat ratiune (iarasi cred ca intelegi ce inseamna) pe care noi alegem sa nu o folosim. Avem toate uneltele si nu putem da vina pe nimeni atata vreme cat noi ALEGEM sa nu le folosim. Nu e corect sa spunem ca nu a intervenit atata vreme cat noi asta am ales. Exista liber arbitru si prin liber arbitru e 100% clar ca NOI SUNTEM CEI CARE ALEGEM IN CE FEL ESTE VIATA NOASTRA, el ne ajuta sa indeplinim ceea ce am ales...atat. Si genul asta de libertate care e acum (o fi sau nu o fi, cert e ca inchizitia nu mai exista), tot noi omenirea am ales-o la un moment dat si s-a intamplat.
Nu le intelegem asa cum trebuie: libertatea si liberul arbitru inseamna ca noi suntem cei care alegem si hotaram, nu El. Tocmai din motivele astea doua, el doar ne ajuta atunci cand am ales ceva. Stiu ca ai sa zici: "si cei care au murit au ales sa moara?". Nu poti sti cu siguranta, dar sunt momente in care toti ne exprimam fara sa gadim "mai bine mor decat sa fac cutare sau decat sa las de la mine", "vreau si eu sa ma indragostesc sa simt cum e sentimentul ala de dragostte nebuna", "vreau sa fiu fericit" si in acelasi timp "banii nu aduc fericirea" etc. Adevarul este ca nici noi nu stim cu adevarat ce vrem, ba mai mult asteptam de la altii sa ne spuna ce vrem, ce simtim, ce credem. Nu e corect asa.
Hai sa-ti dau un link foarte fain, arata felul in care ne vedem noi si felul in care ne vad altii. Sa vezi ce diferenta este. Daca noi ne vedem si gandim asa despre noi si cerem, ne rugam sa fim frumosi si buni, iar noi de fapt suntem, dar pur si simplu nu vedem. Acum, daca noi nu vedem asta nu inseamna ca nu suntem deja ceea ce ne dorim.
http://www.wimp.com/forensicartist/

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Mi-ai amintit de un poem excepţional. Intens şi genial, "Pretty" de Katie Makkai.
http://youtu.be/M6wJl37N9C0

| Anonim a răspuns (pentru NOname):

Hahaha! Chiar ca genial happy.

| 99denume a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuze, dar nu "sarpele" ne-a dat liberul arbitru?
Faza cu "binele si raul"?
S-ar putea sa gresesc. Totusi, nu putea sa-l arunce pe lucifer oriunde altundeva?
E ca si cum i-ai spune unui copil de 5 ani ca nu are voie sa manance dulciuri, dar tu il aduci in supermarket la raionul cu dulciuri. Aaa?

| Anonim a răspuns (pentru 99denume):

Nu a aruncat nici un lucifer care sa ispiteasca pe nimeni. e o metafora. si eu dca-ti spun tie acum ca internetul este diavolul ai sa ai impresia ca esti posedat tot restul vietii, dar nu pentru ca internetul chiar ar fi diavolul ci pentru ca atata creier ai.

| Mikhtarian a răspuns:

Biblia este cartea Domnului,in ea nu este nimic "prostesc" acolo sunt doar invataturi despre iubirea de aproape,pace si, despre Iisus,si viata religioasa.
Ideea pe care o concepi este una gresita,daca ar fi cum spui tu.
Stii care este testul cel mai important la care ne supune? Credinta,nu vezi, atentate, rasism, incest, tot felul de..pacate.
+ Vorbesti in nestire.

| NOname explică (pentru Mikhtarian):

"Biblia este cartea Domnului, in ea nu este nimic "prostesc" acolo sunt doar invataturi despre iubirea de aproape, pace si, despre Iisus, si viata religioasa."

Asta să-i spui lu' mutu!
Fanatismul religios te împiedică în halul ăsta să vezi sau ai citit Biblia pe sărite?

| relian a răspuns (pentru Mikhtarian):

Ai citit biblia? Eu cred ca nu, pentru ca daca citeai nu mai spuneai ceai spus, iubire viata etc.Ia citeste dar ia-o asa de la prima pagina si continua si o sa vezi ca nu e plina de ce spui tu.Ia sa vezi cind ajungi pe undeva si Dzeu zice iai gitul, omoaral, ucidei copii etc sa vezi caaia nu mai este iubire.Bine probabil pentru voi tot iubire este sa omori alt barbat si sai iei averea si nevasta si sai omori copii.Dar cumspunea si cine a pus intrebarea voi sinteti fanatici si nu mai vedeti nimic in afara de Dzeu si Isus.Voi atit aveti in minte numele asta Isus si Dzeu si cind auzit aceste nume nimic nu mai conteaza indiferent ce s-ar intimpla.Dar na acum fiecare cu cit are si cit poate duce.

| Mikhtarian a răspuns (pentru relian):

Greu sa descifrez ce zici tu prietene.
Acela este Mohamed, cred ca tu vorbesti de jertfa de de mult.
Nu stii sensul, asa ca taci.

| relian a răspuns (pentru Mikhtarian):

Daca iti este greu sa descifrezi ce am spus, asta inseamna ca de abia ai fost dat la gradinita, asa ca te inteleg.Dar daca asa stau lucrurile atunci mai stai nitel sa mai cresti, sa ajungi incolo dupa clasa a 4 a si atunci cind vei putea intelege poti sa te intorci si sa comentezi ceva. Pina atunci numai bine.

| sitărescu a răspuns:

Noul Testament nu poate fi desființat ci, doar împlinit prin a 2-a venire a lui Hristos.

Cât despre ce zici tu, cu interpretarea, aici e o treabă foarte spinoasă, în mod sigur cei care se vor habotnicii la literă și vor pierde esența, vor fi pedepsiți.

Asta a fost toată strădania Părinților Bisericii Ortodoxe, neacceptarea de adevăruri fragmentare.

De multe ori, cine nu urmărește Planul General al Scripturii se taie în literă într-un anumit context.

Litera ucide, Duhul face viu.

| andri22 a răspuns:

Preotii nu storc banii cum zici tu, ei sunt slujitorii Domnului isi fac treaba si isi primesc rasplata este un serviciu asa cum lucreaza parintii tai si iau bani asa cum li se cuvine asa si preotii nu va mai faceti vo impresii voastre, stiu si eu ca traim intr-o lume democrata dar nici chiar asa!

| NOname explică (pentru andri22):

Da, nişte sfinţi, săracii de ei.

- http://www.trilulilu.ro/......aca-la-niv

- http://www.trilulilu.ro/......opa-din-19

- http://www.trilulilu.ro/......reot-bogat

- http://www.trilulilu.ro/......u-ca-nu-da

- http://www.trilulilu.ro/video-cultura/popa-obsedat-sexual

- http://www.trilulilu.ro/video-divertisment/popa-si-orgiile-homo

- http://www.trilulilu.ro/......ia-ecumeni

- http://www.trilulilu.ro/video-cultura/sa-faci-ce-zice-popa-nu-ce-face-popa

- http://www.trilulilu.ro/video-cultura/popa-ioan-boja-tepar-ordinar-part-i

- http://www.trilulilu.ro/video-cultura/popa-ioan-boja-tepar-ordinar-part-ii

- http://www.trilulilu.ro/video-diverse/camatar-cu-sutana-ioan-boja

- http://www.trilulilu.ro/......apt-scopul

- http://www.youtube.com/watch?v=9KwTHsqBSYY

- http://www.youtube.com/watch?v=EcThXg817IE

E o meserie de şarlatani, care fură, înşală, induc frica, manipulează, încurajează crezuri în superstiţii, în basme, nu în lucrurile dovedite ştiinţific, vând speranţe sau nimicuri cu un adaos nesimţit, constuiesc mii clădiri inutile de milioane de euro, în defavoarea şcolilor, spitalelor, adăposturilor, maternităţilor, instituţiilor cu adevărat utile, stau cu mâna întinsă, rulează nişte sume de bani uriaşe, profită de pe urma temerilor, nesiguranţei şi naivităţii oamenilor...
Majoritatea sunt nişte politicieni şi afacerişti în sutane. Că mai spun câte-un tatăl-nostru şi returnează un mic ceva din banii furaţi şi cerşiţi poporului, e doar praf în ochi, să nu pară complet inutili şi malefici şi să poată cerşi şi fura în continuare.

| NOname explică (pentru andri22):

"Preotii nu storc banii cum zici tu, ei sunt slujitorii Domnului isi fac treaba si isi primesc rasplata este un serviciu asa cum lucreaza parintii tai si iau bani asa cum li se cuvine asa si preotii nu va mai faceti vo impresii voastre, stiu si eu ca traim intr-o lume democrata dar nici chiar asa!"

Uite cum mâncătorii de bani în sutane, pe care tu şi mulţi alţii îi apăraţi, ne distrug ţara: pun mâna pe proprietăţile statului, fură, demolează, taie păduri, livezi, înşală, vând la nergu pentru evitarea taxelor, lasă oamenii fără locuri de muncă, fără viitor, construiesc inutilităţi de milioane de euro în defavoarea şcolilor, grădiniţelor, spitalelor...

http://videonews.antena3.ro/......ajuta.html

Sunt mână în mână cu politicieni, la fel de hoţi şi şarlatani.
Cum să-i respect? Cum să nu mă revolt şi să nu vreau să se facă dreptate? Cum să privesc aşa ceva indiferentă?

Citeşte şi discuţiile de aici:
http://www.tpu.ro/......-si-audio/

http://www.tpu.ro/......18-400-de/

Totul e mult prea evident. Nu vezi doar dacă eşti orb sau refuzi să vezi.

Mentalitatea majorităţii "slujitorilor Domnului", din păcate, nu este foarte diferită de mentalitatea ţiganilor din Buzescu, dar ei măcar nu au făcut un jurământ şi nu au datoria faţă de oameni, care şi-au pus toată încrederea (şi toţi banii) în ei.
Priveşte-i. Pare cunoscut?
http://youtu.be/OjwFHeKXv0Y

Trebuie luată atitudinea, ca astfel de nedreptăţi, hoţia pe spate şi pe faţă, dacă nu să înceteze (sunt prea realistă), măcar să scadă considerabil din amploare. Iar "slujitorii Domnului" ar fi bine să-şi amintească care este scopul lor oficial: să ajute, nu să se ajute, strângând averi şi abuzând de putere.

| GeooFenomenala a răspuns:

Biblia este cuvatul lui Dumnezeu, in biblie scrie ce trebuie sa faci si ce nu in aceasta viata pe acest pamant, tot ce scrie in biblie este adevarat, relatarile fiind de fiecare data explicite si cu martori, toate minunile au martori, si la fiecare fapta facuta buna sa rea exista un exemplu a unei persoare care a te faca sa intelegi mai bine, este o prostie desfintarea de care vorbesti, nu te lua chiar dupa fiecare facatura care scrie pe ea BIBLIE daca te intereseaa uitate in Sfintele Scripturi Traducerea Lumii Noi cea mai coecta Biblie tiparita vreodata si te vei convingewinking baftaaa :p

| NOname explică (pentru GeooFenomenala):

Naivitatea ta este înduioşătoare. :)

Niciodată nu am înţeles cum unii pot garanta, în lipsa de dovezi, că ceea ce cred ei este adevărul absolut.

Iată ce spune un om care a studiat ceva mai mult decât noi fenomenul biblic:
http://www.youtube.com/......ttp?/watch

Ce anume face afirmaţiile tale perfect corecte şi adevărate şi anulează raţionamentul de mai sus? De ce te-aş crede pe tine? ...pentru că nu am văzut niciun "după părerea mea" sau argumente (serioase şi convingatoare), ci doar nişte afirmaţii servite drept adevăruri.
Sau mergi şi tu pe ideea că Biblia este adevărată, pentru că aşa scrie în Biblie?

Şi în caz dacă Biblia chiar este "cuvântul lui Dumnezeu" şi reflectă numai adevăruri, eşti de acord cu toate învăţăturile, inclusiv cu cele care îndeamnă la violenţă, discriminare, desconsiderarea femeii, etc?
Crezi că un Dumnezeu drept, bun, iubitor şi înţelept, cum pretinde a fi Dumnezeul creştin, ar da astfel de legi şi ar avea asemenea reacţii (mă refer la cele care includ vanitate, furie, subiectivitate, nevoia de jertfe, de sânge...)?

| Anonim a răspuns (pentru NOname):

Foarte fain linkul pe care l-ai postat in raspunsul pentru GeooFenomenala. :-)
Desteapta cucoana respectiva. Ma bucur sa vad ca biblia se preda in felul asta :-).

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Da, şi eu.

| GeooFenomenala a răspuns (pentru NOname):

De fapt gresesti, te iei dupa ce spune un om ( o femeie), fara ca tu sa fi citit niic din eawinking fara suparare, daca te uiti intr-o Biblie corecta vei vedea ca Dumnezeu a fost oarecum furios din cauza faptelor noastre ins nu a omorat pe nimeni asa pe nedrept cum se spne. Dumnezeu nu are nevoie de sange. Dumnezeu nu are ceva de luat de la noiwinking tot ce avem este al lui deja. Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, reprezinta mai multe intamplari REALE scriese in mai multe capitole si carti. Toate intamplarile din Biblie sunt adevarate, fiecare itamplare avand martosi si DOVEZI. Nu avem nicio lipsa de dovezi asa cum ti se parewinking mai intai cerceteaza si vb dupawinking sper ca ai inteles acum :p

| NOname explică (pentru GeooFenomenala):

Cum spui tu.

(Îmi ascult sfatul dat mai înainte:
http://i.imgur.com/1ZGgDIZ.png )

| Anonim a răspuns (pentru GeooFenomenala):

Si tu in calitate de ce anume vii sa-i spui unui alt om ca greseste? Si iarasi, in calitate de ce anume spui ca Dumnezeu a fost furios? Nu ti se pare ca iti permiti cam multe? Fiecare om are dreptul la parere. Parerea este efectul gandirii, din combinatia cauza-efect. Si se intampla ca (,) cauza-efect sa fie una din marile legi ale universului. Abia pe asta a creat-o Dumnezeu.