| Sam7969 a întrebat:

Religia este una dintre cele mai mari amenințări la adresa bunăstării și progresului uman. Și nu mă refer doar la religiile extremiste, ci la toate formele de credință bazate pe revelație, dogmă și autoritate.

Religia este o sursă de diviziune, conflict și suferință în lume. Nu trebuie să căutăm mai departe de istoria sângeroasă a cruciadelor, a inchiziției, a jihadului, a castei, sclaviei, genocidului și a torturii, toate justificate sau inspirate de credințe religioase. Nici prezentul nu este mai încurajator: avem războaie civile, terorism, persecuție, discriminare, abuzuri asupra drepturilor omului si intoleranță, alimentate de fanatismul religios. Sa nu uităm de impactul negativ al religiei asupra mediului, al sănătății, al educației și al politicii, care împiedică dezvoltarea științifică și socială.

Religia este o iluzie periculoasă, care ne îndepărtează de realitate și ne face să acceptăm afirmații absurde fără dovezi, cerandu-ne să credem în existența unor entități supranaturale, în miracole și în profetii care pretind că au acces la adevărul absolut. Religia ne cere să ne supunem unor legi și ritualuri arbitrare, care nu au nicio legătură cu bunul simț sau cu moralitatea, ne cere să ne sacrificăm rațiunea, libertatea și demnitatea în numele unei credințe iraționale.

Religia este o piedică în calea unei spiritualități autentice, care nu are nevoie de nicio doctrină sau instituție pentru a explora natura minții și a conștiinței. Există modalități mai bune și mai sigure de a cultiva compasiunea, înțelepciunea și fericirea decât prin credința oarbă în dogme religioase. Meditația, de exemplu, este o practică seculară și științific validată, care ne permite să investigăm experiența noastră subiectivă fără prejudecăți sau pretenții. Prin meditație putem descoperi o stare de claritate, pace și bucurie care nu depinde de nicio credință externă.

Credeți că religia este o forță benefică sau malefică în lume? Ce argumente ați avea pentru sau împotriva religiei?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

"Religia e o sursa de diviziune, conflict si suferinta in lume"
Negativ.
Natura umana naste diviziune, conflict si ce mai vrei tu, in lume, pentru ca altfel umanitatea ar stagna.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18712618/
De altfel, la argumentul cretin al unor atei cum ca: "Religia a nascut razboaie", pot sa iti dau numai trei atei, care au ucis mai multi oameni decat TOATE razboaiele religioase la un loc.

"Credeti ca religia este o forta benefica sau malefica in lume?"
NIMENI nu este in stare sa iti spuna cum ar fi evoluat lumea fara religii, religia fiind cel mai puternic agregator care a animat umanitatea, din cele mai vechi timpuri.
Faptul ca acum veniti 2-3 atei fara creier, asistati de A.I. si scrieti aici: "Religia este malefica, bla, bla, bla", arata ca habar n-aveti de ce anume este religia.
Iti e bine in capitalism?
Felicitari.
Este rezultatul Calvinismului.
Probabil astia ca voi s-ar fi simtit mai bine intr-un regim ateist, sub un Stalin, Pol Pot sau Mao.

La final, pentru corectitudinea morala, trebuie sa stii de ce va fac stupizi pe majoritatea dintre voi, ateii de pe TPU...
Printre altele, uite de asta:
https://www.tpu.ro/......ui-onanie/

Aceste "genii" intr-ale prostiei nu stiu nici macar faptul ca biblicul Onan NU se masturba, si nici Biblia nu afirma nicaieri asta.
Geneza, 38.9:
"Onan, ştiind că sămânţa aceasta n-are să fie a* lui, vărsa sămânţa pe pământ ori de câte ori SE CULCA cu nevasta fratelui său, ca să nu dea sămânţă fratelui său."

Ce facea deci Onan cand SE CULCA cu nevasta fratelui sau?
Se numeste co*tus interruptus.
Adica, o scotea afara bre!
Va recomand, altfel...umpleti lumea de atei cu doua clase. :)
Intreg internetul e plin de: Onan = onanie = mastu*bare.
Ai dovada in Biblie, in text...ca internetul, fara un pic de proprietate a cuvintelor... va face prosti. :D

Răspuns utilizator avertizat
23 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

@Darkmagic : "De altfel, la argumentul cretin al unor atei cum ca: "Religia a nascut razboaie", pot sa iti dau numai trei atei, care au ucis mai multi oameni decat TOATE razboaiele religioase la un loc."

Si ce anume ar vrea asta sa demonstreze?

Crimele pe care acei atei le-au comis nu rezulta din premisele ateismului. Deci faptul ca erau atei este la fel de relevant ca faptul ca erau bruneti sau roscati.
Pe de alta parte, acele razboaie religioase au ca fundament insasi religia. Sunt cartile sfinte, cum este Biblia si Coranul, cele care instiga la violenta. Exista nenumarate pasaje care fac asta.


Daca eu iti spun ca sloganul "Ucide pe aproapele tau." este unul defectuos, pentru ca foarte multi oameni ajung sa ucida, iar tu imi raspunzi argumentand ca: "Exista nenumarati oameni care sustineau sloganul: "Respecta pe aproapele tau" si care au ucis o gramada de oameni" si in consecinta sloganul "Respecta pe aproapele tau" este la fel de toxic, daca nu chiar mai toxic, decat sloganul "Ucide pe aproapele tau.", este limpede ca gandirea ti-a fost grav afectata si ai tulburari de intelegere.

| Inferno a răspuns (pentru Inferno):

@Darkmagic

Argumentul impotriva religiei, bazat pe nenumaratele atrocitati comise in numele ei, nu a pornit niciodata de la ideea ca anumiti religiosi au comis crime si drept urmare religia este rea. A pornit de la faptul obiectiv ca insasi religia este cea care instiga la violenta, iar acei criminali religiosi reprezinta doar exemplul univoc ca exista oameni care sunt susceptibili la influentele negative ale textelor religioase si care, pe baza unei interpretari verbatime ale anumitor pasaje, sunt gata sa comita cele mai cumplite orori.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Inferno):

". A pornit de la faptul obiectiv ca insasi religia este cea care instiga la violenta,"
Poți da astfel de exemple concrete din Creștinism ( adică Noul Testament) și din Budism?

| Inferno a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Nu absolut toate religiile au asemenea elemente toxice, nu toate instiga la violenta, in raspunsul meu ma refeream la cele care o fac.
Spre exemplu, Islamismul clar contine asemenea mesaje scrise in mod explicit in Coran.
Crestinismul nu se rezuma doar la Noul Testament, iar Vechiul Testament contine si el ramasite alte unei mentalitati barbare. Sunt acele pasaje pe care orice cititor rezonabil le ignora sau le confera o interpretare fortata pentru a le face compatibile cu lumea moderna.

Problema nu este ca religia lui X instiga la violenta iar religia ta nu, ci ca este imposibil sa faci o analiza critica a oricarui text religios atat timp cat nu recunosti originea reala a cartii. In momentul in care separti cartile in "carti scrise de oameni" si "carti acrise de zei" poti avea scrieri care contin mesaje de sute de ori mai abominabile decat mesajul nazist si care sunt imune la orice fel de critica.

Răspuns utilizator avertizat
| ania a răspuns:

Religie vine de la re-logare adică reconectare cu Creatorul existentei.
Religia e o amenințare la adresa progresului omenirii?
Progresului înspre ce?
Cum ar fi putut sa apară chiar și ideea de sens al istoriei dacă toată existenta ar fi doar rezultatul unor ciocniri de particule care s-au ciocnit asa bezmetic pana pana au apărut componentele materiei vii, uimitorul cod genetic, complexitatea geniala a creierului uman. Îți trebuie mult mai multa credința sa crezi ca frumusețea matematica a universului cum spunea Einstein complexitatea materiei vii au apărut asa din întâmplare decât ca o minte geniala a planificat și a adus totul în existenta. Chiar dacă cruciadele, inchizitia, jihadirile sunt realități regretabile nu se compara ca efect nociv cu utopia atee a comunismului lui Stalin de exemplu care a ucis 60 de milioane de compatrioți pe timp de pace.

| ania a răspuns:

Religia îndepărtează oamenii de realitate?
Da a fost prezent vren ateu la apariția universului ca să aibă motive raționale sa susțină ca cei ce cred în existenta unui Creator în mod sigur se înșeala?
Știința studiază interrelatiike dintre timp, materia și spațiu de la apariția universului invoce, nu are cum sa aducă dovezi materiale pentru ce era înainte deaterie, pentru ce a cauzat materia, chiar și faptul ca a dovedit ca universul are un început e un argument în favoarea unui Creator. Știința studiază legile universului prin experimente și nu se poate repeta apariția universului prin experiment. Un univers fără un început poate ar fi posibil sa existe fără un Creator. Un univers cu un început necesita o cauza. Nimicul nu cauzează ceva.

| ania a răspuns:

Religia ne cere sa ne supunem unor legi arbitrare care nu au legătură cu moralitatea?
Dar ce fundament pot avea niște principii morale stabilite de creierele rezultate din ciocnirea haotica a unor particule?
Cum spunea Dostoievski, dacă nu exista Dumnezeu totul e permis.
Daca ființele existente ar fi doar rezultatul luptei oarbe pentru supraviețuire, supraviețuirea ar justifica totul.

| ania a răspuns:

Credința oarba în dogme religioase?
Având în vedere ca e imposibil sa se aducă dovezi materiale pentru ca a cauzat materia, pentru ce a cauzat big-bang ul înseamnă că indiferent ce opinii are cineva în privința cauzei apariției universului (ca are un Creator sau ca nu are) acest sunt de domeniul credinței, nu al științei.
Ce stare de claritate îți dă meditația ce nu depinde de credințe externe?
Eu sunt convinsa ca credință creștină e cea mai benefica forța spirituala din lume., înseamnă reconectare cu Creatorul genial, iubitor, bun, drept, relațional al existentei.

| ania a răspuns:

Eu sunt convinsa ca Iisus Hristos este modelul moral suprem al omenirii.

| dullcat a răspuns:

Cred ca e stupid cum scrii un mare bla bla impotriva religiei, numai asa pentru efectul de trigger, ca la final sa intrebi oamenii de care parte se afla.

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Sam7969):

Nu am ce argumente sa aduc in fata unui AI.Eu nu incerc sa demonstrez nimic, nu-i ca si cum eu pun zilnic intrebari care au scopul sa trigaruiasca credinciosii.

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Sam7969):

Lol byeeee.

Răspuns utilizator avertizat
| anonimg a răspuns:

Problema nu este de religie. Ci problema este că noi oamenii avem ceva împotriva lui Dumnezeu. Deci este problema de existența lui Dumnezeu care ne mustră purtarea; și asta nu ne place.

| EestiSodalane a răspuns:

Sunt pentru.
Argument: Religia exprimă o realitate existentiala a omului.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Poți da astfel de exemple concrete din Creștinism ( adică Noul Testament) și din Budism?

| Anonim027 a răspuns:

‭‭Iacov‬ ‭1:27‬ ‭
[27] Religia curată și neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani și pe văduve în necazurile lor și să ne păzim neîntinați de lume.
Dumnezeu nu are religie, ceea ce face diferența intre religie sunt învățăturile date, o religie buna este aceea in care se trăiește doar dupa Sfântul Cuvânt nu si dupa tradiții, obiceiuri strămoșesti.

‭‭Marcu‬ ‭7:7‭-‬9‬ ‭
[7] Degeaba Mă cinstesc ei, dând învățături care nu sunt decât niște porunci omenești.’ [8] Voi lăsați porunca lui Dumnezeu și țineți datina așezată de oameni, precum spălarea urcioarelor și a paharelor, și faceți multe alte lucruri de acestea." [9] El le-a mai zis: „Ați desființat frumos porunca lui Dumnezeu ca să țineți datina voastră.

Răspuns utilizator avertizat
| wlasceanu3243 a răspuns:

Nu religia este problema, oamenii sunt inca primitivi la multe aspecte.
Au tehnologie dar gandesc la fel ca atunci cand se catarau prin copaci.