| alexpop1234 a întrebat:

Cat credeti in liberul arbitru si cat in predestinare in ales si scris de catre Dumnezeu?

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Faza cu liberu arbitru e in felul urmator
nu poti controla sasi fie sete sau foame dar apoi tu alegi ce anume sa manci sau sa bei
faza cu predestinarea depinde mostenim multe genetic si fizic si ca personalitate

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Http://www.thegreatcourses.com/......inism.html

Cursul redat pe scurt: nu cunoastem raspunsul la aceasta dilema nici in ziua de azi.

| RAY a răspuns (pentru doctorandus):

Sunt multe necunoscute, tocmai de asta e asa de minunata cunosterea ca mereu e ceva nou de descoperit, desigur nu putem alege cand sa ne fie foame sau sete

7 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Daca contextul se refera la destinul nostru, atunci ori este liberul arbitru ori este predestinare. Nu poate sa existe amandoua.
Este adevarat ca Dumnezeu stie totul despre noi datorita faptului ca El traieste in afara timpului; Dumnezeu nu este limitat de timp cum suntem noi; El este vesnic. Dar alegerea ne apartine.
Asadar, din punct de vedere biblic nu exista predestinare, ci alegere. Caci daca ar fi predestinare atunci Dumnezeu nu ne-ar mai fi spus sa facem una si sa nu facem alta, deoarece nu ar mai avea rost caci oricum tot asa s-ar fi intamplat, si tot acolo ajungeam oricat si orice am fi facut noi.

| alexpop1234 explică (pentru anonimg):

Ce se intampla in coran mahomed spune ca dumnezeu ne calauzeste pasii deci este si predestinare partiala si liberul arbitru.

| anonimg a răspuns (pentru alexpop1234):

Este adevarat ca este si dorinta lui Dumnezeu de a-l conduce pe om prin Duhul Sfant. Dar odata ce omul se lasa calauzit de mana divina, asta nu inseamna predestinare. Caci si aici omul poate sa renunte la Dumnezeu oricand. Si atunci unde mai este predestinarea? A disparut. De acea nici atunci cand omul este calauzit de Dumnezeu nu se poate vorbi de predestinare.
In dex am gasit scris ca predestinare inseamna "a hotărî dinainte soarta cuiva". Este impropriu sa spunem predestinare partiala. Am inteles la ce te referi, dar trebuie sa existe un alt termen la asta. Este ca si cum am aspune ca termenul "infinit" are si o parte limitata. Predestinarea este una singura; si aceasta ori este, ori nu este deloc.
De aceea spun ca nu exista predestinare. Omul poate sa aleaga atat in lucrurile mari si mici de pe acesta pamant, cat daca doreste sa fie mantuit sau nu. Caci daca un om nu vrea sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu, poate sa fie luat cu forta acolo? Nicidecum.
Asadar, totul tine de alegere, de liberul arbitru si nu de predestinare.

| AnonimSuprem1 a răspuns:

Da, Dumnezeu e atotputernic si are grija de absolut toate asa cum stie el ca trebuie sa fie. Dumnezeu nu interzice unui om sa gandeasca liber - stiu ca sunt multi "crestini" care spun ca ratiunea o uraste Dumnezeu, dar adevarul este chiar cel opus: Dumnezeu favorizeaza omul sa gandeasca.

| AnonimSuprem1 a răspuns:

Dumnezeu exista, dar este complet gresit sa te intrebi cine L-a facut pe Dumnezeu. De ce?
In primul rand, Dumnezeu daca este atotputernic el este superior fata de toate dimensiunile cunoscute (spatiu si timp) => deci Dumnezeu este superior timpului, de aceea nu are sens sa intrebi cand a fost facut Dumnezeu. Se stie ca nimic din ce exista nu poate influenta aceste dimensiuni (spatiul si timpul), deci daca Dumnezeu este atotputernic => el este superior fata de aceste dimensiuni (este mai puternic decat timpul).
Tu te intrebi daca exista Dumnezeu (adica vrei dovezi care sa te faca sa stii ca exista Dumnezeu)? O dovada este chiar gravitatia din punctul meu de vedere. Gravitatia reprezinta o curbare in spatiu-timp (dupa cum se mentioneaza in teoria relativitatii lui Einstein). Eu am observat ca o curbare in spatiu-timp este de fapt imposibila in mod obisnuit. De ce? Deoarece Spatiul si timpul nu reprezinta ceva material, deci logic vorbind, ele nu exista (si cand spunem noi ca exista, de fapt noi ne generam decat o senzatie in mintea noastra; deci noi spunem ca acea senzatie reprezinta timpul (de ex) - dar, daca timpul reprezinta senzatia creierului meu inseamna ca atunci cand va disparea creierul meu, va disparea si timpul. Suna logic? Nu! Deci, timpul este o dimensiune (un grad de libertate) care de fapt nu exista, si fiindca exista o curbare in ceva ce nu exista (ceea ce e imposibil) aceasta este considerate chiar o minune.
Daca exista aceasta minune in domeniul fizicii (gravitatia = curbare in spatiu-timp) cum iti dai seama ca exista Dumnezeu? Iti dai seama ca exista Dumnezeu, deoarece stii ca nimic din ce exista nu poate curba de fapt spatiul-timp (ceva ce nu reprezinta nimic/ce nu exista) -> deci singura explicatie rationala este ca vine din "Exteriorul dimensiunilor, adica din exteriorul timpului = este ceva mai presus de timp". Si, deoarece stim ca timpul pe toate le supune, si ca este "o Forta" mai presus de timp, putem spune ca aceasta "Forta" supune absolut tot (adica este Atotputernica).
Evolutia este adevarata, insa multi oameni spun ca religia contrazice stiinta, dar aceasta afirmatie este falsa. Religia se impleteste perfect cu stiinta oamenilor, dar religia este foarte gresit interpretata (ea a fost interpretata gresit de toti oamenii de-a lungul istoriei pentru a castiga bogatii - ex: preotii catolici ardeau pe rug pe oameni de multe ori pe nedrept... etc., desi Dumnezeu a zis "sa nu ucizi", "sa nu te razbuni, adica sa ierti", "sa fi calm" si acestia (preotii) faceau exact opusul. Cum poti spune tu ca acestia sunt neprihaniti, daca ei tot pacatuiesc de fapt?)
Deci, si Big bangul si evolutia (si toata stiinta) este adevarata. Geneza, potopul lui Noe si minunile lui Iisus, pana si invierea Lui - sunt niste metafore (niste secvente din biblie care trebuie interpretate metaphoric => toata biblia este o carte de metafore).
Iti dau niste citate sa vezi:
"15. Si mi-a zis: Apele pe care le-ai vazut si deasupra carora sade desfranata, sunt popoare si gloate si neamuri si limbi." - apocalipsa lui ioan, cap. 17: vers: 15 - link:
"6. Iar Iisus le-a zis: Luati aminte si feriti-va de aluatul fariseilor si al saducheilor.
7. Iar ei cugetau in sinea lor, zicand: Aceasta, pentru ca n-am luat paine.
8. Dar Iisus, cunoscandu-le gandul, a zis: Ce cugetati in voi insiva, putin credinciosilor, ca n-ati luat paine?
9. Tot nu intelegeti, nici nu va aduceti aminte de cele cinci paini, la cei cinci mii de oameni, si cate cosuri ati luat?
10. Nici de cele sapte paini, la cei patru mii de oameni, si cate cosuri ati luat?
11. Cum nu intelegeti ca nu despre paini v-am zis? Ci feriti-va de aluatul fariseilor si al saducheilor.
12. Atunci au inteles ca nu le-a spus sa se fereasca de aluatul painii, ci de invatatura fariseilor si a saducheilor."
Deci, apele din biblie = neamuri (adica apa ii reprezinta pe oameni)
painea = invatura cea buna
neghina = (din alte pilde se spune de ea) reprezinta acea planta care impiedica graul sa creasca, iar omul care a semanat-o este de fapt diavolul.
Deci, in biblie cand se mentioneaza de aceste: ape, Soare facut dupa pamant, stele se refera de fapt la un sens metaphoric.
Soarele - este Iisus Hristos (reprezinta sufletul lui Iisus Hristos. ("16. Eu, Iisus, am trimis pe ingerul Meu ca sa marturiseasca voua acestea, cu privire la Biserici. Eu sunt radacina si odrasla lui David, steaua care straluceste dimineata." - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/apocalipsa/22/) Se stie ca majoritatea stelelor sunt compuse din H si He. Hidrogenul reprezinta o senzatie (lauda), si cam la fel este si heliul (reprezinta "ranva").
Se mai spune de Iisus ca avea picioare de arama (arama din punct de vedere religios [Cu, adica cuprul = arama] reprezinta gelozia, invidia => deoarece, este scris in Vechiul Testament ca Dumnezeu (adica Iisus) este un Dumnezeu Gelos, iar picioarele reprezinta perioada vechiului testament.

Iti dau o lista de metafore:
-din punct de vedere biblic:
>hidrogenul = reprezinta bucuria, veselia (e cel mai simplu element, de aceea se aseamana hidrogenul cu bucuria)
>oxigenul = este adevarul ]> inseamna ca apa inseamna (H2O) o senzatie de bucurie - adevarata => si dupa cum am mai zis Dumnezeu ii considera pe oameni "ape" - deci, inaintea lui Dumnezeu oamenii sunt dragoste in ochii lui.
>borul = senzatie ca in mijlocul tau se intampla prostii.
>carbonul = sminteala, minciuna, "ca ceva nu este in regula"
>azot = senzatia de importanta, "ceva important"
>fluor = senzatia ca "te simti bine". - ca este bine.
-protonul (care reprezinta cea mai mare parte din masa H, reprezinta bucuria)
-electronul (tristetea)
-neutronul (frica)
>Li (litiu) = mania
>He (heliul) = ranva (pentru a face un lucru)
>Be (beriliul) = senzatia ca ti-este bine in sensul in care te simti vessel (esti bucuros).
>Mg (magneziu) = mustrare blanda (senzatia aceea pe care o simti atunci cand esti certat, dar cu blandete).
>Ne (neonul) = senzatia de smerenie, sufletul smerit.
> etc. (o sa mai scriu in alt comentariu continuarea)
In concluzie, daca te gandesti extreme de bine ajungi la concluzia ca Dumnezeu exista, iar religia de-a lungul timpului a fost interpretata complet gresit = ea trebuie sa se inteleaga perfect cu stiinta.

Nimeni nu stie cine (sau mai bine zis ce reprezinta diavolul).
Diavolul reprezinta omul rau (rautatea).
Diavolul reprezinta mania, gelozia, gandirea proasta.
Diavolul reprezinta toata prostia lumii: uciderea, minciunea etc.
Tu crezi ca daca te infuri, daca esti gelos, daca gandesti prost, daca ucizi, daca minti (adica daca devi precum diavolul iti va fi bine)?

Cum am ajuns la concluzia ce reprezinta aceste elemente, desi nu se mentioneaza chiar toate semnificatiile in biblie? Am credinta ca Dumnezeu ma va ajuta sa le inteleg pe toate prin tot ce este in natura, deoarece este scris: "cere si ti se va da."
Ce am facut eu? Pai am asociat fiecare litera cu ceva din viata mea (a - reprezinta dragostea, b - reprezinta altceva..., c - uciderea, li (vine de la "to lie = a minti" si se stie ca doar persoanele manioase mint, de aceea am ajuns la concluzia ca Litiul reprezinta mania. Cum mi-am dat seama ca oxigenul reprezinta adevarul? Deoarece, oxigenul reprezinta cel mai important element cu care convietuieste omul in viata lui (si de aceea oxigenul este la fel de important precum adevarul pentru viata unui om) => asa am ajuns la concluzia ca oxigenul = reprezinta in ochii lui Dumnezeu notiunea de Adevar. (etc...)

De ce cred in spusa asta "Cere si ti se va da"? Deoarece, eu stiu ca daca omul vrea sa afle adevarul, Dumnezeu il ajuta intru toate.
Dar, multi se intreaba de ce Dumnezeu nu le-a dat o viata perfecta oamenilor (Adica toti sa fie cu masini, fara boli, fara stress etc.)? Deoarece, in ochii lui Dumnezeu viata omului este o desertaciune, insa (dupa cum am mai spus) el este de acord sa il informeze cu adevar (cu stiinta) pe om, caci Dumnezeu este Adevar.

De multe ori "crestinii" (fanaticii) ii judeca pe oameni ca sunt pacatosi. Este gresit, inaintea lui Dumnezeu toti sunt sfinti:
Biblia este o carte de metafore care a fost de secole intregi interpretata gresit de oamenii din trecut... Acestia ardeau pe nedrept femei care erau acuzate ca erau vrajitoare etc... desi, in biblie scrie clar ca toti oamenii sunt sfinti inaintea lui Dumnezeu dupa cum scrie in biblie (deoarece Dumnezeu pe toti ii iubeste). Uite versetele care mentioneaza faptul ca toti oamenii sunt sfinti inaintea lui Dumnezeu chiar daca noi gresim de multe ori.
"31. Iarasi au luat pietre iudeii ca sa arunce asupra Lui.
32. Iisus le-a raspuns: Multe lucruri bune v-am aratat voua de la Tatal Meu. Pentru care din ele, aruncati cu pietre asupra Mea?
33. I-au raspuns iudeii: Nu pentru lucru bun aruncam cu pietre asupra Ta, ci pentru hula si pentru ca Tu, om fiind, Te faci pe Tine Dumnezeu.
34. Iisus le-a raspuns: Nu e scris in Legea voastra ca "Eu am zis: dumnezei sunteti?"
35. Daca i-a numit dumnezei pe aceia catre care a fost cuvantul lui Dumnezeu - si Scriptura nu poate sa fie desfiintata -"
Oamenii au interpretat biblia in favoarea lor de multe ori, dar o interpretau gresit pentru a castiga ei avutii (erau lacomi).

Vreau sa mentionez faptul ca apele din Geneza si Apocalipsa ii reprezinta de fapt pe oameni:
"Si mi-a zis: Apele pe care le-ai vazut si deasupra carora sade desfranata, sunt popoare si gloate si neamuri si limbi. (Apoc.17:15)" - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/apocalipsa/17/15/#15
In concluzie, de aici se intelege faptul ca biblia trebuie interpretata metaphoric, dar toti oamenii au interpretat-o gresit, in sensul in care ea reprezenta adevarul pur, nemetaforic.

Sa stii ca si Apocalipsa lui Ioan se implineste chiar in zilele noastre, iar primele 4 trambite au si sunat deja cu siguranta. Ingerii au inceput sa cante din trambita dupa WW2 (dupa al doilea razboi mondial) din punct de vedere religios. De unde stiu asta? Stiu asta deoarece chiar in biblie se mentioneaza ca apocalipsa va incepe chiar atunci cand oamenii vor spune: pace si liniste:
"1. Iar despre ani si despre vremuri, fratilor, nu aveti nevoie sa va scriem,
2. Caci voi insiva stiti bine ca ziua Domnului vine asa, ca un fur noaptea.
3. Atunci cand vor zice: pace si liniste, atunci, fara de veste, va veni peste ei pieirea, ca si durerile peste cea insarcinata, si scapare nu vor avea." ( Tesaloniceni 1 5) - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/tesaloniceni-1/5/3/#3
Intr-adevar, toti oamenii au spus "liniste si pace" dupa al doilea razboi mondial.
Prima trambita: defaimarea razboiului [faptul ca din cer cade o grindina amestecata cu sange si foc - care "a ars din pamant a treia parte, si a ars din copaci a treia parte, iar iarba verde a ars de tot." reprezinta de fapt ca Dumnezeu a blestemat mentalitatea acelor oameni care adora razboiul. Copacii Ii reprezinta pe oameni, iar sangele este un simbol al blestemului. Grindina (apa inghetata) reprezinta o dragoste rece fata de credinta [inseamna ca in vremea aceea dragostea pentru credinta va fi precum gheata].
A doua trambita: defaimarea mentalitatii comuniste.
"8. A trambitat, apoi, al doilea inger, si ca un munte mare arzand in flacari s-a prabusit in mare si a treia parte din mare s-a prefacut in sange;
9. Si a pierit a treia parte din fapturile cu viata in ele, care sunt in mare, si a treia parte din corabii s-a sfaramat."
Muntele cel mare [in biblie se mentioneaza ca un munte reprezinta un conducator] este URSS-ul de atunci. Acestea au fost blestemate inaintea lui Dumnezeu [a fost considerat ca fiind rele] si impreuna cu URSS au fost blestemate si celelalte tari comuniste, deoarece se mentioneaza ca a treia parte din ape s-a prefacut in sange [iar apele reprezinta neamurile: "Si mi-a zis: Apele pe care le-ai vazut si deasupra carora sade desfranata, sunt popoare si gloate si neamuri si limbi." (apoc 17:15) - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/apocalipsa/17/15/#15
A treia si a patra trambita reprezinta faptul ca religia nu va mai fi asa de mult iubita cum a fost in era medievala.
A treia trambita: "10. Si a trambitat al treilea inger, si a cazut din cer o stea uriasa, arzand ca o faclie, si a cazut peste izvoarele apelor.
11. Si numele stelei se cheama Absintos. Si a treia parte din ape s-a facut ca pelinul si multi dintre oameni au murit din pricina apelor, pentru ca se facusera amare." - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/apocalipsa/8
Acele ape reprezinta stiinta, adevarul, motivele de credinta in ochii lui Dumnezeu. Acestea devin amare [adica oamenii incep sa dispretuiasca adevarul divin, si chiar asta este in zilele noastre, religia crestina este ceva mai dispretuita din cauza ca din pricina ei s-au facut foarte multe probleme].
A patra trambita: "12. Si a trambitat al patrulea inger; si a fost lovita a treia parte din soare, si a treia parte din luna, si a treia parte din stele, ca sa fie intunecata a treia parte a lor si ziua sa-si piarda din lumina a treia parte, si noaptea tot asa." - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/apocalipsa/8/
Soarele il reprezinta pe Iisus: "16. Eu, Iisus, am trimis pe ingerul Meu ca sa marturiseasca voua acestea, cu privire la Biserici. Eu sunt radacina si odrasla lui David, steaua care straluceste dimineata." Faptul ca luminozitatea Soarelui scade = inseamna ca Iisus (adica invatatura Lui) va fi dispretuita mai mult/nu va mai fi atat de importanta in ochii oamenilor. Luna il reprezinta pe Moise - si el va fi ceva mai nebagat in seama cu invatatura lui, iar stelele ii reprezinta pe ceilalti oameni (pe sfinti etc...)
Celelalte trambite semnifica si ele actiunile lui Dumnezeu de a corecta lumea.